Bir arama motoruna bir sorgu girip ‘enter’ tuşuna bastığınızda, o sorgu terimini içeren web sonuçlarının bir listesini alırsınız. Kullanıcılar normalde bu listenin en üstünde yer alan web sitelerini ziyaret etme eğilimindedir, çünkü bunlar sorguyla daha alakalı olduklarını algılarlar. Hiç neden bu web sitelerinin bazıları diğerlerinden daha iyi sıraladı merak ettiyseniz o zaman Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) adı verilen güçlü bir web pazarlama tekniği nedeniyle olduğunu bilmek gerekir .
SEO, arama motorlarının sitenizi bir arama sorgusuna yanıt olarak milyonlarca siteden daha yüksek bulmasına ve sıralamasına yardımcı olan bir tekniktir. SEO böylece arama motorlarından trafik almanıza yardımcı olur.
Bu SEO öğretici Arama Motoru Optimizasyonu hakkında bilmeniz gereken tüm gerekli bilgileri kapsar – nedir, nasıl çalışır ve büyük arama motorlarının sıralama ölçütlerindeki farklılıklar.
Arama Motorları Nasıl Çalışır?
SEO öğrenmek için bilmeniz gereken ilk temel gerçek, arama motorlarının insan olmadığıdır. Bu herkes için açık olsa da, insanların ve arama motorlarının web sayfalarını görüntüleme biçimleri arasındaki farklar görülmez. İnsanlardan farklı olarak, arama motorları metne dayalıdır. Teknoloji hızla ilerlemesine rağmen, arama motorları serin bir tasarımın güzelliğini hissedebilen veya filmlerde ses ve hareketin tadını çıkarabilen akıllı yaratıklardan uzaktır.
Bunun yerine, arama motorları bir sitenin ne hakkında olduğu hakkında fikir edinmek için belirli site öğelerine (çoğunlukla metin) bakarak Web’i tarar. Bu kısa açıklama çok kesin değil çünkü bir sonraki bölümde göreceğimiz gibi,tarama , dizine ekleme , işleme , alaka düzeyini hesaplama ve alma .
İlk olarak, arama motorları orada ne olduğunu görmek için Web’i tarar . Bu görev, tarayıcı veya örümcek (veya Google’da olduğu gibi Googlebot) adı verilen bir yazılım parçası tarafından gerçekleştirilir . Örümcekler bir sayfadan diğerine bağlantıları takip eder ve yollarında buldukları her şeyi dizine ekler.
Web’deki sayfa sayısını (20 milyardan fazla) göz önünde bulundurarak, bir örümceğin yeni bir sayfanın görünüp görünmediğini veya var olan bir sayfanın değiştirilip değiştirilmediğini görmek için bir siteyi günlük olarak ziyaret etmesi imkansızdır. sitenizi bir veya iki ay boyunca ziyaret edebilirsiniz.
Yapabileceğiniz şey, bir tarayıcının sitenizden ne gördüğünü kontrol etmektir. Daha önce de belirtildiği gibi, tarayıcılar insan değildir ve resimler, Flash filmler, JavaScript, çerçeveler, şifre korumalı sayfalar ve dizinler görmezler.
Google Arama Nasıl Çalışır?
Her arama yaptığınızda yararlı bilgiler içeren binlerce, bazen milyonlarca web sayfası bulunur. Google’ın hangi sonuçları göstereceğine karar verme süreci, siz sorunuzu yazmadan çok önce başlar ve size en iyi bilgileri sağlama taahhüdümüze göre şekillenir.
Web’in içeriğini düzenleme
Siz daha arama yapmadan, Google web sayfalarıyla ilgili bilgileri Arama dizinimizde düzenler. Dizin, bir kütüphaneye benzer ancak dünyadaki tüm kütüphanelerin toplamından daha fazla bilgi içerir.
Aramanızı anında eşleştirme
Saliseler içinde Google’ın Arama algoritmaları, aradığınız konuda en alakalı, en faydalı sonuçları bulmak için Arama dizinimizdeki yüz milyarlarca web sayfası içinde arama yapar.
Sonuçları yararlı şekillerde sunma
Aradığınız şeyi hızla bulmanıza yardımcı olmak için Google, sonuçları birçok yararlı biçimde sağlar. Sonuçlar ister yol tariflerinin olduğu bir harita, ister video veya haber olarak sunulmuş olsun, bilgileri yeni şekillerde sunma konusunda gelişmeye devam ediyoruz.
Her zaman deneyiminizi geliştirme
Arama’nın her zaman daha iyi olabileceğini biliyoruz. Bu yüzden, Google mühendisleri her gün testler yapmakta, her yıl yüz binlerce deneme gerçekleştirmekte ve bunların sonucunda binlerce iyileştirme yapmaktadır.
Kaynak: Google Arama Nasıl Çalışır?