CDN nedir?
CDN, Content Delivery Networks İngilizce kelimelerin baş harflerinin kısaltması ve Türkçe anlamı “İçerik Dağıtım Ağı” anlamına gelmektedir. İnternet içeriğinin son kullanıcılara hızlı bir şekilde sunulması için birlikte çalışan coğrafi olarak dağıtılmış bir sunucu grubunu belirtir. Bir CDN, HTML sayfaları, javascript dosyaları, stil sayfaları, resimler ve videolar da dahil olmak üzere İnternet içeriğinin yüklenmesi için gereken varlıkların hızlı aktarılmasını sağlar. CDN hizmetlerinin popülerliği büyümeye devam ediyor ve günümüzde web trafiğinin büyük çoğunluğu, Facebook, Netflix ve Amazon gibi büyük sitelerden gelen trafikler de dahil olmak üzere CDN’ler aracılığıyla sunulmaktadır.
Düzgün yapılandırılmış bir CDN, Web Sitelerini, Dağıtılmış Hizmet Reddi (DDOS) saldırıları gibi bazı yaygın kötü amaçlı saldırılara karşı korumaya da yardımcı olabilir .
Bir CDN web sunucusu ile aynı mıdır?
Bir CDN içeriği barındırmaz ve uygun web barındırma ihtiyacını değiştiremez; web sitesinin performansını artıran önbellek içeriğine yardımcı olur. Çoğu web sitesi performans ihtiyaçlarını geleneksel barındırma hizmetleri ile karşılamak için mücadele eder, istedikleri sonucu elde edemezler ise CDN’leri tercih eder. Barındırma bant genişliğini azaltmak , hizmet kesintilerini önlemek ve güvenlik düzeyini arttırmaya yardımcı olarak önbelleğe almayı kullanan CDN, geleneksel web barındırma ile birlikte gelen bazı önemli ağrı noktalarını hafifletmek için popüler bir seçimdir.
CDN kullanmanın faydaları nelerdir?
Bir CDN kullanmanın faydaları bir İnternet mülkünün boyutuna ve gereksinimlerine bağlı olarak değişse de, çoğu kullanıcı için birincil yararlar 4 farklı bileşene ayrılabilir:
- Web sitesi yükleme sürelerinin iyileştirilmesi – Yakındaki bir CDN sunucusu (diğer optimizasyonlar arasında) kullanarak içeriği web sitesi ziyaretçilerine daha yakın bir şekilde dağıtarak ziyaretçiler daha hızlı sayfa yükleme süreleri yaşarlar. Ziyaretçilerin yavaş yüklenen bir siteyi tıklamak daha eğiliminde olduğu için, CDN, hemen çıkma oranlarını düşürebilir ve kullanıcıların sitede geçirdikleri süreyi artırabilir. Diğer bir deyişle, daha hızlı bir web sitesi, daha çok ziyaretçinin kalacağı ve daha uzun süre sadık kalacağı anlamına gelir.
- Bant genişliği maliyetlerini düşürme – Web sitesi barındırma için bant genişliği tüketim maliyetleri, web siteleri için birincil bir masraf. Önbellekleme ve diğer iyileştirmeler sayesinde, CDN’ler bir menşe sunucunun sağlaması gereken veri miktarını azaltabilir, böylece web sitesi sahipleri için barındırma maliyetlerini düşürür.
- Artan içerik kullanılabilirliği ve artıklık – Trafiğin veya donanımın büyük oranda arızalanması normal web sitesi işlevini kesintiye uğratabilir. Dağıtılmış doğası sayesinde bir CDN daha fazla trafiği işleyebilir ve donanım arızasına birçok orijinal sunucudan daha iyi dayanabilir.
- Web sitesi güvenliğini geliştirme – Bir CDN, DDoS azaltımı, güvenlik sertifikalarındaki iyileştirmeleri ve diğer iyileştirmeleri sağlayarak güvenliği artırabilir.
CDN nasıl çalışır?
Özünde, bir CDN, içeriği olabildiğince hızlı, ucuz, güvenilir ve güvenli bir şekilde sunmak amacıyla birbirine bağlı sunucular ağıdır. Hız ve bağlantıyı artırmak için CDN, sunucuları farklı ağlar arasındaki değişim noktalarına yerleştirecektir. Bu İnternet değişim noktası (IXP’ler) , farklı İnternet sağlayıcılarının birbirlerine, farklı ağlarından kaynaklanan trafiğe erişim sağlamak için bağlandığı başlıca yerlerdir. Bu yüksek hızlı ve birbirine bağlı konumlarla bağlantı kurarak bir CDN sağlayıcısı yüksek hızlı veri dağıtımında maliyetleri ve geçiş sürelerini azaltabilir.
Sunucuların IXP’lere yerleştirilmesinin ötesinde bir CDN, standart istemci / sunucu veri aktarımlarında bir dizi iyileştirme yapar. CDN’ler Veri Merkezlerini tüm dünyadaki stratejik konumlara yerleştirir, güvenliği arttırır ve çeşitli arıza ve İnternet tıkanıklıklarından kurtulmak için tasarlanmıştır.
Gecikme – Bir CDN, web sitesi yükleme sürelerini nasıl geliştirir?
İçerik yükleyen web sitelerine gelince, kullanıcılar yavaşlarken kullanıcılar hızlı bir şekilde düşüyor. CDN hizmetleri yük saatlerini aşağıdaki şekillerde azaltmaya yardımcı olabilir:
- CDN’nin küresel olarak dağılmış olması, kullanıcılar ve web sitesi kaynakları arasındaki mesafeyi azaltmak anlamına gelir. Bir web sitesinin kökenli sunucusu nerede olursa olsun , bir CDN ile bağlanmak yerine kullanıcıların coğrafi olarak daha yakın bir veri merkezine bağlanmalarını sağlar . Daha az seyahat süresi daha hızlı hizmet anlamına gelir.
- Etkin yük dengeleme ve katı hal sabit sürücüler gibi donanım ve yazılım optimizasyonları, verilerin kullanıcıya daha hızlı ulaşmasına yardımcı olabilir.
- CDN’ler, küçültme ve dosya sıkıştırma gibi taktikler kullanarak dosya boyutlarını küçültmek suretiyle aktarılan verilerin miktarını azaltabilir. Daha küçük dosya boyutları daha hızlı yükleme süreleri anlamına gelir.
- CDN’ler ayrıca, bağlantı yeniden kullanımını optimize ederek ve TLS hatalı başlatmayı etkinleştirerek TLS / SSL sertifikalarını kullanan siteleri hızlandırabilir.
Bir CDN’nin web sitelerinin daha hızlı yüklenmesine yardımcı olmak için tüm yollarını keşfedin
Güvenilirlik ve Yedeklilik – Bir CDN, bir web sitesini daima çevrimiçi mı tutuyor?
Çalışma süresi İnternet özelliği olan herkes için kritik bir bileşen. Kötü niyetli saldırıların ya da popülaritenin artması sonucu ortaya çıkan donanım hataları ve trafik kazaları, bir web sunucusunu düşürme ve kullanıcıların bir siteye veya servise erişmesini önleme potansiyeline sahiptir. Çok yönlü bir CDN, kesintileri en aza indirecek çeşitli özelliklere sahiptir:
- Yük dengeleme, ağ trafiğini çeşitli sunucular arasında eşit olarak dağıtıp trafikteki hızlı artışları ölçeklendirmeyi kolaylaştırır.
- Akıllı yerine çalışma, bir veya daha fazla CDN sunucusu donanım arızası nedeniyle çevrimdışı olsa bile kesintisiz hizmet sunar; yük devretme trafiği diğer işletim sunucularına yeniden dağıtabilir.
- Tüm bir veri merkezinin teknik sorunlar yaşaması durumunda, Anycast yönlendirmesi trafiği başka bir kullanılabilir veri merkezine aktarır, böylece hiçbir kullanıcının web sitesine erişimi kaybedilmemesini sağlar.
Bir CDN’nin web sitelerini çevrimiçi olarak nasıl tuttuğuna ilişkin daha fazla bilgi edinin
Veri Güvenliği – Bir CDN verileri nasıl korur?
Bilgi güvenliği CDN’nin ayrılmaz bir parçasıdır. bir CDN, yüksek bir doğrulama, şifreleme ve bütünlük standardı sağlayacak yeni TLS / SSL sertifikaları ile güvenli bir siteyi tutabilir. CDN’leri çevreleyen güvenlik endişelerini araştırın ve içeriği güvenli bir şekilde sunmak için neler yapılabileceğini keşfedin. CDN SSL / TLS güvenliği hakkında bilgi edinin.