WordPress açık kayak kod alt tabanlı bir websitesi kurmak veya websitesi sahibiyseniz, genellikle yaşanan sorunların başlarında sitenizin ziyaretçi sayısı arttığında site hızının düştüğü görülmekte ve siteniz beklenilenden daha fazla sürede açılacağından dolayı ziyaretçiler sitenizi terk etmeleridir. Başlıca nedenleriyse WordPress’in alt yapısında kullanılan yazılım mimarisi PHP, herhangi sorgu sırasında arka tarafta yapılan işlemlerin fazla olması, kulandığınız WordPress temanın temiz tasarıma sahip olmaması, sitenize eklediğiniz resimlerin boyutlarının büyük olması gibi etkenler sitenin yavaşlamasına yol açmaktadır.
Neden Site Hızı Önemlidir:
Gün içerisinde beklemeye katlanamadığımız ve bizi en çok sinirlendiren durumlardan birinin de yavaş açılan bir websitesi olduğunu söylesem, eminim birçoğunuz benimle hemfikir olacaktır. İnternetten herhangi bir konu araştırması yapıldığında karşımıza çıkan sitelere göz atarız, siteye giriş yaptığımızda sayfanın açılma hızına bakarız. Açılması uzun zaman alan bir site ise, o siteyi hemen kapatmamıza ve diğer seçenekleri değerlendirmemize sebep olur.
Bir araştırma sonucunda kullanıcıların %47‘si bir web sayfasının 2 saniyenin altında açılmasını bekledikleri ortaya çıkmıştır. Süre uzadığında ise % 75‘i websiteyi beklemek yerine diğer websitenin sayfasına geçtiklerini belirtmişlerdir.
Arama motorlarının site hızına çok önem vermektedir. Google 2010 yılı itibariyle site hızını websitelerin üst sıralara çıkması için Google algoritmasına eklemiştir. Websitesindeki sayfalar ne kadar hızlı olursa arama motorlarında özellikle Google’da üst sıralarda çıkma olasılığı o kadar artacaktır. Websitesinde bulunan sayfaların hızlı yüklenmesi sonucu arama motoru botları da (örneğin: GoogleBot) sitede daha rahat daha hızlı dolaşabilecek, sitede bulunan sayfaların daha fazlasını ziyaret edecek ve sitenin daha hızlı indexlenmesini sağlayacaktır.
Site Hızını Test Etme:
WordPress alt yapısı ile kurulan sitelerin veya diğer website alt yapısı ile kurulan sitelerin site hızını kontrol etmenin çeşitli yöntemleri vardır. Sizlerde kolaylıkla websitenizin veya herhangi bir websitenin hızını kontrol etmeniz için, site hız kontrol araçlarının en önemlilerinin listesi.
Google PageSpeed Test
Google tarafından hazırlanmış site hız kontrol aracıdır. Bu linke tıklayarak açılan pencerede test etmek istediğiniz site adresini veya sayfa adresini girin, daha sonra “Analiz Et” butonuna tıklayın. Test işlemi bittikten sonra karşımıza mobil ve masa üstü hız oranlarını getirir. Mobil ve masa üstü hızını arttırmak için gerekli adımlar yer almakta. Bu adımları izleyerek site hızını en üst seviyeye kadar çıkarabilirsiniz.
GTMetrix
Google PageSpeed Test araçından daha fazla ayrıntılı sizlere rapor sunar. Bu linke tıklayarak site hızı testi yapabilirsiniz. Genellikle GTMetrix’i web tasarımcılar tercih etmektedir. Site analizi sonucu olarak test ettiğiniz siteyi derecelendirme yaparak size raporlama sunar. Raporda ortalama sayfa hızı skoru, YSlow (YSlow: website analiz ve puanlama aracıdır.) skoru, sayfa yükleme hızınız, sayfa boyutu yer almaktadır. Raporda yer alan derecelendirmeye göre nelerin düzetilmesi gerektiği yer almaktadır. Düzeltmeleri yaparak site hızını arttırabilirsiniz.
Server İnfo
Google site hızını server tepki süresine bakarak da derecelendirme yapmaktadır. Herhangi bir Hosting firmasından alacağınız server hizmetini test ederek işe başlamakta fayda. Google server tepki süresini bir saniyeden kısa sürede olursa çok iyi olarak, iki ile dört saniye arasında olursa orta, dört saniyeden fazla olursa site hızı yavaş kategorisinde sayıyor. Bundan dolayı Hosting satın alacağınız zaman server tepkime süresini test etmenizde de fazda var. Bu linke tıklayarak server tepkime süresini test edebilirsiniz.
WordPress Site Hızını Arttırmak İçin Yapılacak İşlemler
Resimleri Optimize Etme:
Sitemize yüklediğimiz resimlerin boyutları 100 KB altında olmasına özen göstermemiz gerekmektedir. Photoshop’ta düzenlediğimiz resimleri kaydetme esnasında resim boyutunu Web formatına uygun kaydetmemiz gerekmektedir. Photoshop web formatında resim kaydetmeyi Mac için: Alt+Shift+Cmd+S Windows için: Alt+Shift+Ctrl+S tuş kombinasyonu ile kolaylıkla yapabilirsiniz.
WordPress alt yapısında resimleri optimize etmemizde kolaylık sağlanması için eklentiler geliştirilmiştir. En çok kullanılan resim boyut sıkıştırma eklentileri EWWW Image Optimizer, WP Smushit, ShortPixel Image Optimizer‘dir. Bu eklentilerden herhangi birisinin kurulumunu yaparak kolaylıkla sitenizdeki resimlerin boyutunu düşürebilirsiniz.
Veritabanı’nı Optimize Etme:
Yüklediğimiz eklentilerin, oluşturduğumuz sayfaların ve yazıların WordPress admin panelinde yaptığımız her işlem Veritabanına kayıt edilmektedir. Her işlemden sonra Veritabanı boyutu artmaktadır. Özellikle oluşturduğumuz sayfaların ve yazıların önizlemesini yaptığımızda kaç sefer önizleme yaptıysak bunların hepsi Veritabanına kayıt edilmektedir. En önemliside eklentileri ekleyip kaldırdığımızda Veritabanında kalıntıları kalmakta ve Veritabanında yapılan sorgular artmakta, sorguların artması sitenin hızını yavaşlatmaktadır. Veritabanındaki kalıntıları silmek ve optimize etmek için 500.000+ etkin kuruluma sahip WP Optimize ‘dir. Bu ekleninin kurulumunu yaptıktan sonra tek yapmamız gereken, admin paneli sol menüde yer alan WP optimize eklentisine tıklayarak karşımıza çıkan sayfada “Run all selected optimizations now” butonuna tıklamak. Eklenti gerekli işlemleri yapar, Veritabanındaki kalıntıları siler ve optimize eder.
Cache Eklentileri İle Hız Arttırma:
Site hızını arttırmak için Cache eklentisi kurarak kullanmış olduğumuz temanın ve WordPress alt yapısında bulunan CSS ve Javascriptleri sıkıştırarak site hızı arttırılabilir. En çok kullanılan Cache ekletilerinden birinin kurulumunu yaparak site hızınızı arttırabilirsiniz.
- WP Super Cache: 1+ milyondan fazla indirme ve etkin kullanma sahip
- WP Fastest Cache: 200.000+ etkin kullanıma sahip
- W3 Total Cache: 1+ milyondan fazla indirme ve etkin kullanıma sahip.