WordPress alt yapısı ile kurulan web sitelerin performansının neden zamanla azaldığını merak ettiniz mi? Bir çok etken olmakla beraber, en başlarında web sitesi içeriğinin saklama alanı olan WordPress veritabanı gelmekte. Bu makalemizde, veritabanının nasıl çalıştığını ve veritabanını optimize etmek için atabileceğiniz adımları anlayacağız .
WordPress Veritabanları’nı anlama
Web sitenizin veritabanını optimize etmeye başlamadan önce, WordPress veritabanı tablolarının temellerini anlamamız gerekmedir. Yapılan yanlış bir işlemde siteniz veritabanı hatası verecektir veya yayından düşecektir.
Aşağıda WordPress bir sitenin veritabanı yapısının ekran görüntüsü verilmiştir. Şema, WordPress kurulumu sırasında ortaya çıkan tablo ve tablolar arasındaki ilişkiyi açıklamaktadır.
Diyagramda gösterilen temel WordPress veritabanı tabloları, posta etiketleri ve kategorileri, blogroll bağlantıları, kullanıcılar, meta bilgileri ve daha pek çok şey hakkında yazılar ve açıklamalar saklamanıza yardımcı olur.
WordPress Veritabanı Optimizasyonunun Önemi
Daha önce de belirtildiği gibi WordPress, PHP programlama dili tarafından desteklenen MySQL veritabanı ile çalışır. PHP, MySQL veritabanında kayıtlı bilgileri analiz etmek ve işlemek için kullanılır. MySQL, WordPress sitesi ile ilgili gerekli tüm veri baytlarını içeren her WordPress kurulumunun arkasındaki veri saklama altyapısıdır.
Temel bir WordPress kurulumunda on bir tablo vardır. Bununla birlikte, yeni temalar veya eklentiler oluşturduğunuzda veya yüklediğinizde, veritabanı bilgileri kaydetmek için yeni tablolar oluşturur. Eklentileri ve temaları değiştirirken veya kaldırırken, veritabanında bir sürü bilgiler kalır. Bir yayını her revize ettiğinizde, WordPress veritabanı ek olarak bir taslak sürüm oluşturur ve gereksiz bilgi yığını oluşur, bu işlemlerden dolayı veri tabanı boyutu artar ve veritabanı optimizasyonu yapılmadığı takdirde web sitesi hızı azalır.
Bildiğimiz gibi, yavaş bir site hemen açılmadığı için ziyaretçiler hemen o siteyi terk ederler ve arama sonucundaki diğer rakip siteyi ziyaret ederler. WordPress veritabanınızı optimize edip temizleyerek, site yükleme süresini azaltabilir ve veri depolama alanı için fazladan alan yaratabilirsiniz.
WordPress Veritabanı Yedekleme ve Optimize Etme
WordPress veritabanınızı optimize etmeye başlamadan önce ilk başta komple sitenizin yedeğini almanız veya veritabanı yedeklemesi oluşturmanız gerekir. Veritabanı yedeklemesi oluşturmak için bazı eklentileri aşağıda listeledik.
01. BackupBuddy
BackupBuddy, tüm site yedekleme ihtiyaçlarınız için kapsamlı bir eklentidir. BackupBuddy yardımı ile e-posta, FTP, Dropbox, Amazon Web Services ve sabit diskinizde veritabanınızın yedeğini oluşturabilirsiniz. BackupBuddy premium eklentidir, iki web sitesi için 80$ fiyatı vardır.
02. UpdraftPlus
Updraft Plus e-posta, Rackspace Cloud, FTP, Amazon Web Services, Dropbox, Google Drive, OpenStack Swift, DreamObjects ve sabit sürücüye yedekleme imkanları sunan ücretsiz bir eklentidir. Ücretli sürüm ile yedeklemeyi Microsoft OneDrive, Google Cloud Storage, Microsoft Azure, SCP, WebDAV ve SFTP’ye kaydedebilirsiniz.
03. BackUpWordPress
BackUpWordPress, otomatik olarak WordPress veritabanını yedeklemesini sağlayan çok popüler bir yedekleme eklentisidir. Ayrıca, veritabanı ve dosyalarınız için yedekleme sürecini ayrıca zamanlayabilirsiniz.
Yedeği sabit bir sürücüye veya farklı depolama hizmetlerine kaydetmek istiyorsanız eklentinin Premium versiyonunu satın almanız gerekir. Premium versiyonu veritabanını ve diğer yedek dosyaları Google Drive, Dropbox ve diğer bulut depolama hizmetleri üzerinde saklamanıza izin verir.
WordPress sitesi için yedek oluşturmak için yukarıda bahsedilen eklentilerden birini seçerek veritabanı yedeğini alın. Yedeği kaydettikten sonra, aşağıda listelenen herhangi bir veritabanı optimizasyon eklentisini yükleyip etkinleştirerek veritabanı optimize işlemine başlayabilirsiniz.
01. WP-Optimize
WP-Optimize, WordPress sitenizi optimize etmek ve temizlemek için kullanılan en iyi eklentidir diyebiliriz. Optimizasyon görevlerini zamanlama yaparak işlemeleri otomatik olarak yapmasını sağlayabilirsiniz. Önizleme yaptığınızda oluşturulan geri yükleme şablonlarını silmek için en iyi eklentilerden birisidir. WP-Optimize ile haftalık, iki haftalık veya aylık optimizasyon zamanlama çizelgesi ayarlayabilirsiniz. Otomatik olarak önceden optimize edilmiş bir yedeklemeyi UpdraftPlus eklentisi aracılığıyla geri yükleyebilirsiniz.
02. WP Clean Up Optimizer
WP Clean Up Optimizer eklentisi, veritabanınızı optimize etmek, onarmak ve temizlemek için kullanışlıdır. Pingback’ler, yorumlar, düzeltme taslakları ve meta bilgileri gibi istenmeyen tüm bilgiler, veritabanından temizlenmektedir. Ücretli sürümü seçerseniz ek özellikler ve müşteri desteği mevcuttur. WP Clean Up Optimizer eklentisi aynı zamanda özel tablo optimizasyonu ve otomatik zamanlanmış optimizasyon işlevleri sunmaktadır.
03. WP DBManager
WP DBManager, 5 yıldıztan 4,5’lik bir derecelendirmesi ile en popüler veritabanı optimizasyonu yapan eklentilerden biridir. Adından da anlaşılacağı gibi, bu eklenti WordPress site veritabanınızı tamamen yönetebilir. Bu tek eklentiyle sitenizi hızla temizleyebilir, yedekleyebilir, geri yükleyebilir, onarabilir ve optimize edebilirsiniz.
Ayrıca, web sitenizi otomatik yedekleme, onarım ve optimizasyon için zamanlayabilirsiniz. Eklentiyi yükleyip etkinleştirmeniz yeterlidir ve veritabanı optimizasyonu için ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır.
04. Plugin Performance Optimizer (P3)
Genellikle WordPress sitesi, gereksiz yüklenen eklentiler ve veritabanını etkileyen birden çok eklentinin varlığı nedeniyle yavaşlar. P3 eklentisi, kurulu ve devre dışı bırakılan eklentileri analiz eder ve veritabanındaki fazlalıkları belirler ve gereksiz yüklenen eklentileri kaldırarak veritabanını optimize eder.
05. Optimize Database after Deleting Revisions
Eklentileri çok olan ve içerik bakımında zengin olan siteler için önerilir. Her blog yazısı veya sayfa veritabanında birden fazla sürüm / taslak oluşturur. Eklenti, gereksiz post / sayfa revizyon verilerini kaldırır, yorumları siler, çöp kutusundaki postaları / sayfaları siler, kullanılmayan etiketleri, pingback’leri, trackback’leri ve gereksiz post meta öğelerini siler.
Herhangi bir veritabanı yönetim eklentisini kullanmadan önce, tam bir site yedekleme işlemi yaptığınızdan emin olun. Bir sorun çıkarsa, yedeklemeyi geri dönebilir ve siteyi kolayca geri yükleyebilirsiniz.
merhabalar
bilgiler için çok teşekkürler ellerinize sağlık
benim öğrenmek istediğim eskiden yüklemiş olduğumuz eklentilerin phpmyadmin de tabloları ve sabit tablolarda kodları mevcut şu anda bu eklentileri kullanmıyorum bu tablo ve kodları nasıl silebiliriz bu konuda yardımcı olma imkanınız var mı?
Merhaba,
Öncelikle şunu belirtmek isteriz destek hizmeti sunmamaktayız. Yinede birkaç ufak bilgi verelim, kaldırdığınız eklentilere ait Veritabanındaki tabloları silerek temizleme işlemi yapabilirsiniz. Bu konuda bilginiz yoksa Veritabanındaki tablolara dokunmayın, yoksa yapılan hatada siteniz hata verecektir.