TCP ve UDP üzerinden OpenVPN
OpenVPN , TCP (İletim Kontrol Protokolü) veya UDP (Kullanıcı Datagram Protokolü) aktarımları üzerinden çalışabilir . Hangisini kullanacağınızı seçmek oldukça teknik bir konudur ve çoğu VPN sağlayıcısının (oldukça anlaşılır şekilde) ‘perde arkasında’ saklandığını söyleyin.
Ancak bazı VPN sağlayıcıları, müşterilerin tercih ettikleri bağlantı protokolünü seçmelerine izin vermeyi tercih eder. Bunun nedeni, her ikisi de birbirinden belirgin avantajlar ve dezavantajlar sunar.
İnternetin ne için kullanıldığına ve bireyler için en önemli olan şeyin ne kadar hızlı ve güvenilir olduğuna bağlı olarak hangisinin “en iyisinin” zor olduğunu seçmesidir.
Fark
TCP vs UDP, OpenVPN vs TCP, UDP vs OpenVPN … Tam olarak fark nedir?
TCP , genel olarak, internette en sık kullanılan bağlantı protokolüdür, çünkü hata düzeltme sunar (ve bu nedenle ‘durum bilgisi olan protokol’ olarak bilinir).
Bir bilgisayar TCP kullanarak bir ağ paketi gönderdiğinde , paketi tekrar göndermeden önce (onay alınmamışsa) veya bir sonraki paketi göndermeden (onay alındığında) paketin geldiğini onaylamayı bekler.
Bu, protokolü çok güvenilir kılan, tüm verilerin ‘garantili teslimatı’ olduğu anlamına gelir. Ancak paketler gönderilirken, onaylanır, yeniden gönderilir, vb. Oldukça yavaş olduğundan önemli bir ek yük vardır.
UDP , böyle bir hata düzeltmesi yapmadığı için sadece durumsuz veya denemeli paketleri alan “vatansız protokol” olarak adlandırılır. Bu daha hızlı, ancak daha az güvenilir hale getirir.
- TCP = güvenilir
- UDP = hızlı
Hangisini kullanmak?
Bu nedenle, hangisini kullandığınız, güvenilirlik veya hızın öncelikli meseleniz olup olmamasına ve genel olarak UDP, VoIP akışı ve çevrimiçi oyun oynamak için daha iyi olmasına bağlıdır.
Bununla birlikte, ne kadar TCP’nin gerçekte bağlantıyı ne kadar yavaşlattığı, diğer ağ faktörlerine bağlı olabilir ve mesafe en önemlisidir.
Coğrafi olarak VPN sunucunuzdan ne kadar uzakta olursanız, daha fazla TCP paketinin seyahat etmesi ve geri dönmesi gerekir ve bu nedenle bağlantınız daha yavaş olacaktır.
Sunucu nispeten yakınsa, daha güvenilir bir bağlantıdan yararlanırken hız kaybını çok fazla göremeyebilirsiniz.
Bununla birlikte, muhtemelen en iyi genel tavsiye, çoğu VPN sağlayıcısı tarafından varsayılan olarak benimsenen strateji olan bağlantı sorunları yaşamadığınız sürece daha hızlı UDP protokolünü kullanmaktır .
443 numaralı TCP Bağlantı Noktasında OpenVPN ile sansürü yen
Güvenli bir web sitesine bağlandığınızda bağlantınız SSL şifrelemesi ile korunur. Bir web sitesinin güvenli olduğunu söyleyebilirsiniz çünkü URL’si (web adresi) https: ile başlar ve tarayıcınızın URL çubuğunun solunda kapalı bir kilit simgesi görünmelidir.
Geleneksel olarak SSL kullanan bankalar ve çevrimiçi mağazalar vs. olmuştur, ancak internet güvenliği konusunda genel endişeleri arttıkça, SSL şifrelemesinin her türlü web sitesinde konuşlandırıldığını görmek giderek yaygınlaşmaktadır.
SSL, internetteki güvenliğin temel taşıdır ve onu engellemeye yönelik herhangi bir girişim interneti (İran denen yerler gibi durmayan bir yer) keser. SSL, 443 numaralı TCP bağlantı noktası üzerinden çalışır.
OpenVPN (OpenSSL kitaplıklarına dayanan) için ilginç olan şey, 443 numaralı TCP bağlantı noktasında çalışacak şekilde yapılandırılmış olması, OpenVPN trafiği, düzenli SSL bağlantılarıyla aynı görünüyor.
Bu, OpenVPN’in 443 numaralı TCP bağlantı noktası üzerinden çalıştırılmasını sansürden kurtulmak için ideal kılar:
- OpenVPN’in normal SSL’lerden ziyade kullanılması çok zor
- İnterneti kırmadan engellemek neredeyse imkansız.
Bazı özel VPN istemcileri 443 numaralı TCP bağlantı noktasını seçmenize izin verir veya sıklıkla manuel olarak yapılandırılabilir (VPN sağlayıcınızdan ayarları isteyin.)