Yeni bir WordPress web sitesi kurmak oldukça kolay olsa da, onu bir ana bilgisayardan diğerine taşımak zor olabilir. Geçiş sürecine aşina değilseniz, tek bir hata veri kaybetmenize, hizmet dışı kalma süresiyle karşı karşıya kalmanıza ve hatta arama motoru sıralamalarınızı etkilemenize neden olabilir.
Neyse ki, WordPress oldukça çok yönlü bir platformdur ve size yardımcı olabilecek birçok eklentiyi destekler. Bu eklentiler , web sitenizin otomatik yedeklerini alır , aktarımı yönetir ve web sitenizin geçiş sırasında karşılaşabileceği kapalı kalma süresini önler.
Ancak, piyasada bulunan yüzlerce eklenti arasından en iyi geçiş eklentisini seçmek zor olabilir.
Bu makalede, taşıma işlemine genel bir bakış sunuyoruz ve ayrıca size bir web sitesini taşımanın farklı yollarını gösteriyoruz.
Size daha fazla yardımcı olmak için, kolayca geçiş yapmanıza yardımcı olacak en iyi 10 WordPress geçiş eklentisini de listeledik.
Bir WordPress Sitesi Nasıl Taşınır?
İşte web sitenizi taşımak için kullanabileceğiniz yöntemlerden bazıları.
Manuel Taşıma
WordPress web sitenizi taşımak hassas bir iştir. Yedeklemeniz ve sitenizin her yönünü taşımanız gerekir. Buna veritabanının, temaların, eklentilerin ve tüm dosyaların yedeklenmesi dahildir.
Yedeklemeyi aldıktan sonra, FileZilla gibi bir FTP aracı kullanarak bunları yeni bir sunucuya yüklemeniz gerekir.
Bir FTP aracı kullanarak WordPress barındırma ve alan adının nasıl kurulacağını açıklayan makalemize göz atın .
İşte manuel geçişle ilgili sorun.
Bir web sitesine geçiş yapmak oldukça zaman ve çaba gerektirir. Büyük web sitelerini taşıyorsanız, siz ve ekibiniz operasyon boyunca önemli miktarda adam-saat harcamak zorunda kalabilirsiniz.
Aynı zamanda insan hatasına da kapı açar. Bu kadar çok dosya, klasör ve veritabanı söz konusu olduğunda, meydana gelen sorunları izlemek her zaman mümkün olmayabilir.
Web sitenizin yedeğini alırken herhangi bir sorunla karşılaşırsanız, bu tüm geçiş sürecini etkileyebilir.
Ayrıca, kullanıcılarınızın bozuk bir web sitesi görmemesi için kapalı kalma süresini de yönetmeniz gerekir. Bu, kullanıcıları etkilemekten kaçınmak için gece veya hafta sonu çalışmak anlamına gelebilir.
Web sitenizi manuel olarak taşırken zamandan, paradan ve kaynaklardan tasarruf etmek istiyorsanız, WordPress taşıma eklentilerini kullanmanızı öneririz.
Bunlara birazdan geleceğiz.
Web Sunucunuz Tarafından Sağlanan Taşıma İşlemleri
Birçok web barındırma şirketi, sunucularına taşınmak için ücretsiz geçiş hizmetleri sağlar. Genellikle, göç süreçleri konusunda bilgili personel uzmanlarına sahiptirler.
En iyi web barındırma şirketleri hakkındaki makalemize göz atın .
Bazı web barındırıcıları da periyodik yedeklemeler sağlar, böylece her bir dosyayı yedeklemenin zorluğu hakkında endişelenmenize gerek kalmaz.
Web barındırıcılarının da sınırlamaları vardır. Geçişleri yönetmek için neden yeterli olmayabileceklerini açıkladığımız bu makaleye göz atın .
WordPress Taşıma Eklentilerini Kullanma
Başka birinin web sitenizi taşımasına izin verme konusunda şüpheniz varsa, her zaman mevcut birçok WordPress taşıma eklentisinden birini kullanabilirsiniz.
Manuel geçişin zorluklarından kaçınmanıza yardımcı olurlar ve yine de tüm sürecin kontrolünün sizde olmasını sağlarlar.
Bu eklentiler sizin için tüm site dosyalarını yedekler, indirir ve aktarır ve işlemi çok daha sorunsuz hale getirir.
En İyi WordPress Taşıma Eklentileri (Denenmiş ve Test Edilmiştir)
İşte şu anda en verimli 10 WordPress geçiş eklentisinin bir listesi.
1. All In One WP Migration
Servmask’tan All-In-One Migration , çok basit ama güçlü bir WordPress geçiş eklentisidir. Web sitesi geçişine aşina değilseniz, bu eklenti mükemmel olabilir.
Aracın ücretsiz sürümü, boyutu 512 MB’a kadar olan web sitelerini destekler. Web siteniz nispeten yeniyse ve fazla görüntü ağırlıklı değilse, geçiş yapmak için bu eklentiyi kolayca kullanabilirsiniz.
Eklenti yüklendikten sonra web sitenizi bilgisayarınıza tek bir dosya olarak indirebilirsiniz.
Hazır olduğunuzda dosyayı yeni sunucuya yükleyebilirsiniz.
Eklenti, geçiş sürecini basitleştiren çok kullanıcı dostu bir sürükle ve bırak içe aktarma işlevine sahiptir.
All In One WP Migration En İyi Özellikleri:
- Çoğu barındırma sağlayıcısının yaklaşık 2 MB dosya yükleme sınırı vardır . Ancak, bu eklenti sınırı atlar ve tüm web sitesini doğrudan WordPress’e yükler.
- Farklı işlevlerde size yardımcı olacak bir dizi uzantıyla birlikte gelir. Çoklu siteyi taşıyabilir, yedekleri Dropbox, Google Drive veya OneDrive gibi bulut depolama alanlarında saklayabilirsiniz.
All In One WP Migration Dezavantajları:
- Ücretsiz eklentinin 512 MB yükleme kısıtlaması vardır. Daha büyük bir web siteniz varsa (>512 MB), All-in-One WP Migration premium planına kaydolmanız gerekir.
All In One WP Migration Fiyatı
Eklentinin ücretsiz sürümü, 512 MB’a kadar yükleme kısıtlaması ile birlikte gelir. Web sitenizin yedeği belirlenen sınırı aşarsa, premium plana yükseltebilirsiniz.
Bu eklenti bir ömür boyu 69 dolara mal oluyor.
2. Duplicator
Duplicator, piyasadaki en çok yönlü eklentilerden biridir. WordPress’te yeniyseniz ideal olan, takip etmesi kolay bir geçiş sistemine sahiptir.
Kurulduktan sonra, web sitenizin yedeğini (eklentideki paketler olarak bilinir) oluşturabilir ve bir yükleyici komut dosyasıyla birlikte indirebilirsiniz.
Bu dosyalar daha sonra FTP yoluyla yeni sunucuya yüklenebilir.
Ardından, yükleyici komut dosyasını ve paketi yeni konuma (yeni sunucu veya ana bilgisayar) yükler ve geçiş sihirbazını çalıştırırsınız. Duplicator, paketinizin içeriğini açar ve yükler.
Duplicator Eklentisinin En İyi Özellikleri:
- Duplicator ile ilgili harika şeylerden biri, ana bilgisayarlar arasında geçiş yapmanıza izin vermesi ve web sitesini yeni bir etki alanına klonlamanıza yardımcı olmasıdır .
- Web sitesini bir localhost ortamında indirebilir ve ayrıca geliştirme üzerinde çalışıyorsanız bir hazırlama ortamı oluşturabilirsiniz .
- Duplicator Pro, Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive ve Amazon S3’e bulut depolama sağlar. Bazı profesyonel planlar, saatlik programlar, yükleyici markası ve öncelikli destek gibi Duplicator Pro gelişmiş özelliklerini (“Elektrikli El Aletleri” olarak adlandırılır) içerir.
- Bu eklenti ile bir WordPress çoklu site kurulumunu da taşıyabilirsiniz.
Duplicator Eklentisinin Dezavantajları:
- Eklenti, yedeklenmiş bir web sitesi kurarken biraz öğrenme eğrisine sahiptir.
- FTP yazılımına aşina olmayan kullanıcıların biraz yardıma ihtiyacı olabilir.
Duplicator Eklentisinin Fiyatı
Duplicator eklentisinin ücretsiz sürümü, çoğu WordPress web sitesini taşımak için genellikle yeterlidir.
Çoğaltıcının prim planı ilk yıl için 69 dolardan başlar ve ikinci yıldan itibaren 42 dolarla devam eder.
3. Updraft Migrator
UpdraftPlus , verimli site yedeklemeleriyle ünlüdür. Ancak bu eklenti bundan çok daha verimlidir. Artımlı yedeklemeler gerçekleştirme yeteneği ve Dropbox, Amazon Web Services ve Google Drive gibi bulut depolama platformlarıyla entegrasyonu nedeniyle UpdraftPlus ile web sitesi yedeklemeleri hızlıdır.
UpdraftPlus’ın klonlama ve geçiş özelliği, Updraft Migrator adlı premium eklentide gelir.
Bir web sitesi geçişini tamamlamak için her iki eklentiye de ihtiyacınız var. İlk olarak, web sitesini UpdraftPlus aracılığıyla yedeklemeniz gerekir .
Ardından, dosyaları bilgisayarınıza veya bulut depolamanıza indirmeniz gerekir. Yeni sunucunuzda yeni bir WordPress kurulumu barındırdığınızda, yedeklenen dosyaları Updraft Migrator Plugin aracılığıyla yükleyebilirsiniz.
Updraft Migrator’ın En İyi Özellikleri:
- UpdraftPlus eklentisi, ücretsiz sürümde bulut yedeklemeleri sağlayarak kullanımı kolaylaştırır.
- Updraft Migrator eklentisi ile sınırsız sayıda web sitesini taşıyabilirsiniz.
Updraft Migrator’ın Dezavantajları:
- Çok siteli bir ağı yalnızca Migrator eklentisiyle taşıyamazsınız. Multisite eklentisini ayrıca satın almanız ve yüklemeniz gerekir.
- Alternatif olarak, sınırlı web sitesi kullanımına sahip tüm eklentilerle birlikte gelen Updraft Premium’u satın alabilirsiniz. Ancak tüm özelliklerini kullanamayabilirsiniz.
Updraft Migrator Fiyatı
Updraft Migrator Plugin ilk yıl için 49$’a mal oluyor ve yıllık 29.40$ ile devam ediyor.
4. BlogVault
BlogVault , mevcut en iyi yedekleme eklentilerinden biridir . Ücretsiz sürüm, çoğu WordPress yedekleme aracında birinci sınıf bir özellik olan artımlı yedeklemeler sağlar. WordPress web sitenizi taşımanıza, geri yüklemenize ve yönetmenize olanak tanıyan sağlam bir platformdur.
BlogVault çok kullanıcı dostu bir eklentidir ve tek tıklamayla geçiş sunar.
Burada listelenen diğer eklentilerin aksine, bilgisayarınızda yedeklemeniz ve saklamanız gerekmez. Bunun yerine BlogVault, web sitenizi sunucularına yedekler ve tek bir tıklamayla web sitenizi yeni bir ana bilgisayara taşır.
BlogVault’un En İyi Özellikleri:
- BlogVault eklentisi, 10.000 popüler web barındırıcısı ile uyumludur ve sıfır kesinti garantisi sunar. Eklenti, hem WordPress hem de WordPress olmayan dosyalar dahil olmak üzere eksiksiz WordPress web sitesi geçişi sunar.
- Web sitenizin depolama alanı yoğunsa, BlogVault, geçişiniz için doğru eklentidir. 330 GB’tan büyük siteleri sorunsuz bir şekilde taşıyabilir.
- Eklenti, ürün sayfaları, blog gönderileri ve site sayfaları dahil olmak üzere tüm web sayfalarınızın URL’sini otomatik olarak yeniden yazar.
BlogVault’un Dezavantajları:
- BlogVault, sunucuları üzerinden geçişe izin verir ancak yerel olarak barındırılan bir siteyi çevrimiçi bir sunucuya taşıyamaz.
BlogVault’un Fiyatı
Tek bir web sitesi için BlogVault fiyatlandırması, taşıma hizmeti dahil olmak üzere yıllık 89 ABD dolarından başlar.
5. Migrate Guru
Migrate Guru , BlogVault sunucularında çalışan ve BlogVault’a mükemmel bir ücretsiz alternatif olan ücretsiz bir yedekleme eklentisidir.
Migrate Guru, BlueHost, SiteGround, WPEngine ve GoDaddy gibi bazı büyük barındırma şirketleriyle ortaklık kurmuştur. Bu eklentiyi kullanarak WordPress geçiş süreci oldukça kolaydır.
Yükleyip kaydolduktan sonra, geçiş yapmak istediğiniz barındırma sağlayıcısını seçmeniz, tüm ayrıntıları doldurmanız ve işlemi başlatmak için “ Taşı ” düğmesine basmanız gerekir.
Migrate Guru’nun En İyi Özellikleri:
- Migrate Guru eklentisi, en popüler WordPress barındırma sağlayıcılarıyla entegredir .
- Yeni sunucunuz entegre değilse cPanel ve FTP üzerinden kullanabilirsiniz.
- Geçiş sihirbazının kullanımı kolaydır ve hızlı bir geçiş sağlar.
- Ücretsiz bir araçta bulunması oldukça nadir olan çok bölgeli ağ geçişini destekler.
- Sunucu performansını etkilemeden büyük web sitelerini taşımak için kullanılabilir
Migrate Guru’nun Dezavantajları:
- Migrate Guru, canlı sunuculara yerel web sitesi geçişlerini desteklemez.
- Ayrıca, canlıdan yerel ana bilgisayara aktarımları desteklemez.
Migrate Guru’nun Fiyatı
MigrateGuru’nun kullanımı tamamen ücretsizdir, ancak ana eklenti BlogVault premiumdur ve çok daha fazla özellikle birlikte gelir.
6. Jet Pack
JetPack , piyasadaki en sağlam eklentilerden biridir. Güvenlik taramaları, tam yedeklemeler, İçerik Dağıtım Ağı (CDN) ve sosyal medyaya otomatik gönderme gibi birçok özelliğe sahiptir.
Jetpack, yedekleme ve geri yükleme söz konusu olduğunda WordPress’teki en güçlü araçlardan biridir. Sadece planlı yedekleme sağlamakla kalmaz, aynı zamanda web sitenizin gerçek zamanlı yedeğini toplama özelliğine de sahiptir.
Geçiş süreci basittir ve bir WordPress web sitesini JetPack ile klonlama veya taşıma ile ilgili altı adımlı öğreticiyi takip edebilirsiniz .
JetPack’in En İyi Özellikleri:
- Jetpack tarafından sağlanan otomatik yedekleme, sitenizi manuel olarak yedekleme zahmetinden kurtarır.
- Jetpack’teki yedekleme deposu, sınırsız depolama ile birlikte gelir. Bu özellik Jetpack’i daha büyük web siteleri için uygun hale getirir.
- Kolay geçişler, WordPress web sitesi geçiş sürecini süper sorunsuz hale getirir.
JetPack’in Dezavantajları:
- Geçiş özelliği yalnızca JetPack ücretli planına dahildir. Gerçek zamanlı bir yedekleme istiyorsanız, ek ücret ödemeniz gerekecektir.
JetPack’in Fiyatı
JetPack günlük yedekleme planının maliyeti yılda 39 ABD dolarıdır.
7. WP Migrate DB Pro
WP Migrate DB , veritabanı dışa aktarma ve geçişini basitleştirmek için özel olarak tasarlanmış bir WordPress eklentisidir. WordPress site veritabanınızı bir SQL dosyasına aktarmanıza olanak tanır ve ardından phpMyAdmin aracılığıyla yeni sunucuya aktarabilirsiniz.
WP Migrate DB, kullanımı çok basit bir geçiş eklentisidir. Web sitesi veritabanınızı SQL olarak yerel sunucunuza aktarabilirsiniz. Daha sonra, geçişten sonra canlı bir siteye geri aktarabilirsiniz.
Eklenti, dosya yolunu ve URL’leri değiştirir ve serileştirilmiş verileri ve dizileri destekler. Bu, veri bozulması riskini azaltır.
WP Migrate DB Pro ile iki WordPress web sitesi arasında FTP erişimine ihtiyaç duymadan tema ve eklenti dosyalarını aktarabilirsiniz.
WP Migrate DB’nin En İyi Özellikleri:
- WP Migrate DB Pro, özelleştirilmiş bir geçişe sahip olmanız için çeşitli eklentiler sunar. Multisite eklentisi ile tüm multisite ağlarını tek seferde taşıyabilirsiniz.
- WP MigrateDB Pro’daki Medya Dosyaları eklentisini kullanarak taşımak istediğiniz medya dosyalarını da seçebilirsiniz.
WP Migrate DB’nin Dezavantajları
- Ücretsiz eklenti tüm web sitesini taşımaz. Geçişiniz üzerinde tam kontrole sahip olmak için Pro planına yükseltmeniz gerekir.
- Bu WordPress geçiş eklentisini çalıştırmak için biraz veri tabanı bilgisine sahip olmanız gerekir.
WP Migrate DB’nin Fiyatı
WP Migrate DB’nin temel planı, tek bir site için 49 dolardan başlar. Ancak bu plan tüm eklentileri etkinleştirmez.
Tüm eklentilerin kilidi, 199 ABD Doları tutarındaki Geliştirici planında açılır.
8. WPBackItUp
WPBackitUp , planlanmış sınırsız yedeklemeler oluşturan çok verimli bir yedekleme eklentisidir.
Bununla birlikte, bir sunucudan diğerine zahmetsiz geçiş sağlar.
Geçiş süreci oldukça hızlı ve verimlidir. Web sitenizin bir yedeğini bilgisayarınıza indirmeniz ve ardından yeni ana bilgisayara yüklemeniz yeterlidir.
WPBackItUp’ın En İyi Özellikleri:
- WPBackItUp eklentisi, bir FTP istemcisine ihtiyaç duymadan web sitenizin yedeklerini almanıza ve bunları yerel olarak indirmenize olanak tanır.
- WPBackItUp’ın arayüzünün kullanımı çok kolaydır.
WPBackItUp’ın Dezavantajları:
- Yedekleme ücretsiz sürüme dahil olsa da, geçiş premium bir özelliktir.
WPBackItUp’ın Fiyatı
WPBackItUp, bir yıl boyunca tek bir site için 79 ABD dolarına web sitesi geçişi sunar.
9. BackupGuard
Backup Guard , WordPress bulut yedekleme ve geçişi sağlayan başka bir yedekleme eklentisidir. Temiz bir arayüze ve kullanıcı dostu navigasyona sahiptir.
Backup Guard’ın ücretsiz sürümü, yedeklerinizi bulutta saklamanıza olanak tanır. Ayrıca programlanmış otomatik yedeklemeleri destekler ve WordPress web siteleri için bir güvenlik tarayıcısına sahiptir .
Backup Guard Pro, sunucu geçişleri, yerel sunucudan canlı sunucuya geçiş ve ayrıca bir etki alanından diğerine geçiş sağlar.
Backup Guard’ın En İyi Özellikleri
- Yedeklemeleri planlayabilir ve bunları doğrudan Dropbox’a aktarabilirsiniz.
- Ücretsiz sürümü kullanarak web sitenizi de taşıyabilirsiniz. Sık sık göç etmiyorsanız bu özellik tam size göre.
Backup Guard’ın Dezavantajları
- Web sitesi taşıma özelliği, eklentinin ücretsiz sürümünde mevcut değildir.
Backup Guard Fiyatı
Backup Guard’ın profesyonel planı, tüm özelliklerinin kilidini açan yıllık 25 dolardan başlar.
10. Super Backup & Clone
Super Backup & Clone eklentisi Codecanyon’da satılan ücretli bir WordPress eklentisidir. Abonelik tabanlı geçiş eklentilerine mükemmel bir alternatiftir ve benzer özellikler ve performans sağlar.
Super Backup & Clone eklentisi, anında WordPress geçişi, planlanmış ve otomatik yedekleme sağlar.
Ayrıca yedeklemenin bulutta depolanmasını destekler ve Google Drive, DropBox, Amazon S3 ve Rackspace gibi bulut sürücüleriyle entegredir. Yedekleme dosyalarını bilgisayarınıza indirme seçeneğiniz de vardır.
Super Backup & Clone En İyi Özellikleri:
- Bu eklenti, WordPress Multisite geçişlerini destekler.
- Arayüz çok kullanıcı dostudur.
- Yedeklemelerinizle ilgili tüm istatistikleri tek bir yerde tutar.
Super Backup & Clone Dezavantajları:
- Eklentinin ücretsiz sürümü yok.
Super Backup & Clone Fiyatı
Bu WordPress geçiş eklentisinin tek seferlik fiyatı 35 ABD dolarıdır. Bu fiyatla gelecekteki tüm güncellemeleri ve altı aylık müşteri desteğini alırsınız.
Favori WordPress Taşıma Eklentimiz
Doğru WordPress geçiş eklentisini seçmek ihtiyaçlarınıza bağlıdır.
Çok siteli bir geçiş arıyorsanız, BlogVault veya Updraft Migrator ile gitmenizi öneririz .
Ücretsiz bir plan açısından ve boyut açısından nispeten küçük bir web siteniz varsa, MigrateGuru ile devam etmenizi öneririz .
Güvenlik, gerçek zamanlı yedeklemeler ve yerel ana bilgisayar geçişi gibi ek özellikler gibi yalnızca sunucu geçişinden daha fazlasını arıyorsanız, JetPack veya Duplicator mükemmel bir seçim olabilir.
WordPress Sitelerini Taşımak
Bir WordPress sitesini taşımak parkta bir yürüyüş değildir, ancak tüm deneyim seviyelerindeki insanlar için mümkündür.
El ile geçiş konusunda rahat değilseniz ve web barındırıcınızı kullanmak istemiyorsanız, WordPress geçiş eklentilerini kullanabilirsiniz. Bu eklentiler, WordPress web sitelerini manuel olarak yapma zahmetine girmeden birkaç tıklamayla yedekler ve taşır.
Bu geçiş eklentilerinden herhangi birini kullanıyor musunuz? Başka önerecek var mı? Aşağıdaki düşüncelerinizi bize bildirin!