Web sitenizi WordPress ile hazırlayıp yaratmamayı merak ediyor musunuz? WordPress hakkında çok şey duymuş olabilirsiniz; Sonuçta en popüler içerik yönetim sistemidir. Ancak, yine de bir web sitesi hazırlamanın en iyi seçenek olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz.
Bu WordPress incelemesinde, bir web sitesi oluşturmak için WordPress’i kullanmanın avantaj ve dezavantajlarını paylaşarak WordPress’in ne olduğunu gözden geçireceğiz.
Başlayalım.
WordPress Nedir?
WordPress , kodlama veya programlama hakkında hiçbir şey bilmenize gerek kalmadan web sitenizin önemli özelliklerini kolayca oluşturmanızı ve yönetmenizi sağlayan bir içerik yönetim sistemidir (CMS). Daha basit bir ifadeyle, WordPress yeni başlayanlar için bir web sitesi başlatmayı kolaylaştıran bir web sitesi kurucusudur .
WordPress ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır, yani herkesin indirmesi ücretsizdir ve yazılımı istediğiniz herhangi bir amaç için kullanabilirsiniz. Bu, WordPress ile bir web sitesi oluşturmak tamamen ücretsiz anlamına mı geliyor? Tam olarak değil, bir WordPress web sitesi yapmak için yine de bir alan adı ve web barındırma yapmanız gerekmektedir . Fakat buna daha sonra ulaşacağız.
WordPress.org ve WordPress.com arasında bir fark olduğunu bilmek de önemlidir. WordPress.org kendi kendine barındırılan bir yazılım olmasına rağmen, WordPress.com bir freemium web sitesi barındırma hizmetidir. WordPress.org ile sitenizin tüm kontrolü ve mülkiyeti size aittir. Ayrıca, tüm WordPress özelliklerine doğrudan kutudan erişebilirsiniz. Ancak WordPress.com ile birçok sınırlama ve kısıtlama var.
Daha fazla ayrıntı için, WordPress.com ve WordPress.org hakkındaki makalemize bakın. Biri diğerinden daha mı iyi?
Bu makalede, bir web sitesi oluşturmak için WordPress.com’u seçmenizi tavsiye ettiğimiz WordPress.org’u gözden geçireceğiz. Yani, ne zaman WordPress’ten bahsettiğimizi söylesek, WordPress.org’a atıfta bulunuruz.
Artık WordPress’in ne olduğunu bildiğinize göre, ne kadar popüler olduğuna bir göz atalım.
WordPress ne kadar popüler?
WordPress dünyadaki en popüler CMS’dir. Aslında, tüm internetin% 34’üne güç veriyor. Bu yüzde, Joomla, Drupal, Shopify ve Squarespace gibi diğer içerik yönetim sistemlerinin önüne geçiyor.
Tek başına bu istatistik, web sitelerini oluşturmak için kaç kişinin WordPress kullandığını ve ona güvendiğini göstermek için yeterlidir.
WordPress’in popülaritesi hakkında ikna olmadınız mı? Bu diğer ilginç WordPress istatistiklerine göz atın :
- En iyi 100 Web sitesinin% 14,7’si WordPress tarafından desteklenmektedir.
- WordPress’in küresel içerik yönetimi pazarındaki payı% 60,2’dir.
- 60 milyondan fazla insan kendi web sitesini veya blogunu güçlendirmek için WordPress’i seçti.
- 2014 yılı itibariyle her gün onbinlerce yeni WordPress.com sitesi oluşturuluyor.
Genellikle, sayılarla güvenlik vardır. Bu kadar çok insan WordPress kullanıyorsa, WordPress’in de sizin için iyi bir seçim olduğu güvenli bir bahis.
WordPress ile Ne Tür Web Siteleri Yapabilirsiniz?
WordPress 2003’te basit bir blog platformu olarak başladı. Ancak, WordPress bloglar için en iyi bilinen olsa da, o zamandan beri gelişmiştir. WordPress ile oluşturabileceğiniz web siteleri türleri sınırsızdır.
WordPress, web sitenizi tam ihtiyaçlarınız için tamamen özelleştirmenize olanak tanıyan binlerce ücretsiz ve ücretli tema ve eklenti sunar. Bu, çok çeşitli işletme türlerinin, web sitelerini oluşturmak için WordPress kullanmasını sağlar. Örneğin, popüler restoran grubu Momofuku, web siteleri için WordPress kullanıyor.
Gördüğünüz gibi, WordPress sadece basit bloglar oluşturmak için değil. Aslında, WordPress ile oluşturabileceğiniz tüm farklı web sitelerini inceleyin:
- Blog veya kişisel web sitesi
- İşletme web sitesi
- e-ticaret sitesi
- Kar amacı gütmeyen web sitesi
- Çevrimiçi topluluklar
- Portföy web siteleri
- İş kurulu
- Ve daha fazlası
Bu nedenle, WordPress, istediğiniz herhangi bir web sitesi türünü oluşturacak kadar güçlüdür.
WordPress’in Artıları ve Eksileri nelerdir?
Herhangi bir web sitesi oluşturucusunda olduğu gibi, sizin için doğru olup olmadığının belirlenmesine yardımcı olmak için yakından bakmanız gereken artılar ve eksiler vardır.
Öyleyse, bir web sitesi yapmak için WordPress kullanmanın artı ve eksilerini inceleyelim.
WordPress kullanmanın artıları:
- Ücretsiz – WordPress yazılımını indirmek ve kullanmak ücretsizdir. Tek yapmanız gereken bir alan adı ve web hosting.
- Özgürlük ve Mülkiyet – WordPress ile web sitenizin% 100 mülkiyetine sahipsiniz. Ayrıca, kendi web barındırma alanınızı seçebilir ve istediğiniz zaman sitenizi taşıyabilirsiniz.
- Eksiksiz Özelleştirme – WordPress binlerce ücretsiz, güzel tasarlanmış WordPress teması sunar. Bu, web sitenizin görünümünü tam olarak ihtiyaç ve tercihlerinize göre kişiselleştirebileceğiniz anlamına gelir.
- Sınırsız Eklentiler – WordPress ayrıca web sitenize ekstra güç ve özellikler eklemek için binlerce eklenti, eklenti ve uzantı sunar.
- Kolay Entegrasyon – WordPress çok popüler olduğu için, favori araçlarınızı WordPress sitenizde kullanmaya devam edebilirsiniz. Çoğu araç ve uygulama, e-posta pazarlama araçları, CRM yazılımı, PayPal gibi ödeme ağ geçitleri ve çok daha fazlası gibi WordPress ile kolayca bütünleşir.
- Topluluk – WordPress’in popülaritesinin bir başka yararı da topluluktur. WordPress topluluğu o kadar büyük ki, yazılım hakkında ihtiyaç duyduğunuz her şeyi öğrenebileceğiniz çevrimiçi forumlar, eğitmenler ve web siteleri (İnceleGO gibi) bulunmaktadır.
WordPress Kullanmanın Eksileri:
- Doğrudan Destek Yok – WordPress sorunlarını çözmenize yardımcı olacak çevrimiçi birçok kaynak olmasına rağmen, e-posta, telefon veya canlı sohbet desteği gibi doğrudan destek sunmazlar.
- Hafif Öğrenme Eğrisi – WordPress genel olarak kullanımı oldukça kolaydır. Ancak, sürükle ve bırak oluşturucunun bulunmaması nedeniyle yazılımı kullanmaya alışma ve rahatlama konusunda hafif bir öğrenme eğrisi vardır. Neyse ki, kolaylaştırmak için WordPress sayfa oluşturucu sürükle ve bırak kullanabilirsiniz .
- Bakım ve Güvenlik – WordPress kullanırken, web sitenizin bakım ve güvenliğinden siz sorumlusunuz, diğer web siteleri üreticileri bunu sizin için halleder. Bu, düzenli olarak WordPress’i güncellemeniz ve sitenizi güvende tutmak için WordPress güvenlik eklentilerini kullanmanız gerektiği anlamına gelir .
Web Sitesi Oluşturmak için WordPress Nasıl Kullanılır
Artık WordPress’in ne olduğu hakkında biraz daha fazla bilgi sahibi olduğunuza göre, kolayca bir web sitesi yapmanıza izin veren bazı WordPress özelliklerine daha yakından bakalım .
WordPress’in 3 ana unsuru vardır:
- dizayn
- içerik
- eklentiler
WordPress, web sitenizin geri kalanını etkilemeden her bir öğeyi ayrı ayrı oluşturabileceğiniz, yönetebileceğiniz ve düzenleyebileceğiniz şekilde tasarlanmıştır. Örneğin, web sitenizin tasarımını değiştirirseniz, tüm içeriğiniz aynı kalır ve eklentileriniz çalışmaya devam eder.
Bir WordPress web sitesi oluşturmak için bu öğelerin her birini inceleyelim.
1. WordPress ile Web Sitesi Görünümünüzü Özelleştirme
WordPress ile bir web sitesi yaparken, web sitenize anında profesyonel bir görünüm kazandırabilen binlerce ücretsiz WordPress temasına erişebilirsiniz. Sadece markanıza uygun bir tane bulmak için WordPress temalarına göz atın ve 1 tıkla siteniz dönüştürülür.
Çoğu WordPress teması da son derece özelleştirilebilir. Elbette, tema metnini düzenleyebilir ve kendi resimlerinizi ve logonuzu ekleyebilirsiniz. Ancak birçok tema, tema renklerini, mizanpajları, yazı tiplerini ve daha fazlasını değiştirmenize de izin verir.
Piyasada bulunan birçok üçüncü taraf premium WordPress teması da bulunmaktadır. Dolayısıyla, herkesin elde edemediği daha yüksek kaliteli bir tema istiyorsanız, bu seçeneğiniz de var.
Alternatif olarak, kendinize özel bir tema oluşturmak için Beaver Builder gibi bir sürükle ve bırak sayfa oluşturucuyu kullanabilirsiniz .
2. WordPress Web Sitenize İçerik Ekleme
Daha sonra, WordPress gönderi düzenleyicisini kullanarak, web sayfaları ve blog gönderileri gibi WordPress web sitenize kolayca içerik ekleyebilirsiniz.
Sayfa veya gönderi oluştururken, WordPress editörü aynı görünüyor. Aşağıdaki resimdeki gibi görsel düzenleyiciyi kullanabilir veya yazılarınızı HTML ekleyerek biçimlendirmenize izin veren metin düzenleyicisini kullanabilirsiniz.
Yukarıdaki ekran görüntüsü klasik WordPress içerik editörünü gösteriyor, ancak yakın zamanda WordPress 5.0’da Gutenberg blok editörü piyasaya sürüldü. Yeni blok düzenleyicinin görünüşü şöyle:
Bir içerik düzeni oluşturmak için içerik öğeleri blokları eklediğiniz için WordPress’in Gutenberg blok düzenleyicisi klasik düzenleyiciden farklıdır.
Örneğin, başlıklar, paragraflar, görüntüler, listeler, sütunlar, düğmeler ve daha fazlası için bloklar ekleyebilirsiniz.
Varsayılan olarak, Gutenberg sizi bir başlık ve bir paragraf bloğu ile başlatır. Ancak yeni bir blok eklemek için, sadece yeni blok ekle düğmesine tıklayın. Yeni blok ekle düğmeleri, düzenleyicinin sol üst köşesinde, bir bloğun sol tarafında veya mevcut bir bloğun altında gösterilir.
Her bloğun ayrıca kendi araç çubuğu ve biçimlendirme ayarları vardır. Örneğin, bir paragraf bloğu ile kalın, italik, metin hizalaması ve daha fazlası gibi seçenekleriniz vardır.
Peki, WordPress bir sürükle ve bırak oluşturucu var mı? Daha önce de belirttiğimiz gibi, WordPress’te bir sürükle ve bırak oluşturucu yoktur. Ancak görüntü, video, madde imli listeler ve diğer öğelerin eklenmesi bir düğmeye 1 tıklamak kadar kolaydır.
İçerik oluşturmak için hala bir sürükle ve bırak oluşturucu kullanmayı tercih ediyorsanız, Beaver Builder , Divi veya Elementor gibi bir sürükle ve bırak oluşturucu eklentisi yükleyebilirsiniz .
3. WordPress Eklentilerini Kullanma
Son olarak, WordPress eklentileri ile web sitenizi bir üst seviyeye çıkarabilirsiniz. WordPress, web sitenize ekstra özellikler eklemek için kullanabileceğiniz binlerce ücretsiz eklenti sunar. Ve bu makaleyi yazarken 55.000’den fazla eklentiyle, düşünebileceğiniz hemen hemen her şey bir eklenti biçiminde sunulacak.
Ayrıca, eklentileri indirmek ve kullanmak çok kolaydır. Tıpkı cep telefonunuza eklediğiniz uygulamalara benziyorlar. Basitçe eklentiyi ve ihaneti indirin, web siteniz için yeni bir şeyiniz var.
Aşağıdakiler dahil herhangi bir web sitesi için olması gereken çok sayıda WordPress eklentisi vardır:
- Yoast SEO – Web sitenizin çevrimiçi varlığını artırın ve daha fazla trafik elde edin.
- WPForms – Web sitenizdeki bir iletişim formu ile müşteri adayları oluşturun ve müşterilerle bağlantı kurun.
- OptinMonster – E-posta listenizi büyütün ve açılır pencerelerle daha fazla müşteri adayıoluşturun.
- MonsterInsights – Doğrudan WordPress panonuzdan web sitenizin trafiğini ve diğer analizleri izleyin.
- Paylaşılan Sayımlar – Sosyal medyadaki etkileşimi ve paylaşımları artırın.
- WP Roket – Web sitenizi hızlandırın.
- UpdraftPlus – Web sitenizi yedekleyin.
WordPress ayrıca normal bir web sitesini güçlü bir web sitesine dönüştürmenize izin veren eklentilere sahiptir. Örneğin, bir çevrimiçi mağaza oluşturmak istiyorsanız, WordPress için en popüler e-ticaret çözümü olan WooCommerce gibi bir e-ticaret eklentisini kullanabilirsiniz . Veya, üyelerin MemberPress gibi bir eklenti kullanarak erişim için aylık ödemesi gereken bir üyelik sitesi oluşturabilirsiniz .
Gökyüzü WordPress eklentileri söz konusu olduğunda sınırdır.
WordPress Ücretsiz mi?
Daha önce de belirttiğimiz gibi, WordPress’i indirmek ve kullanmak ücretsizdir . Ancak, başkalarının görmesi için internette canlı bir web sitesi oluşturmak için bir etki alanı adı kaydetmeniz ve web barındırma seçmeniz gerekir.
Bir etki alanı adı, web sitenizin internetteki adresidir (URL). Örneğin, alan adımız www.incelego.com. Kullanıcıların web sitenizi ziyaret etmek için tarayıcılarına yazdıkları şeydir.
Web barındırma sitenizin internette yaşadığı yerdir. İnternetteki bu alan, web sitenizin dosyalarının ve içeriğinin depolandığı yerdir. Bir kullanıcı web sitenizi adreslerini tarayıcısına girdiğinde, web barındırma hizmeti sağlayıcısıyla kurduğunuz web sitenize yönlendirilir.
Genellikle, bir etki alanı adı yaklaşık 14,99 $ / yıl ve web barındırma maliyeti yaklaşık 7,99 $ / ay. Bu, özellikle yeni başlıyorsanız, bazı insanlar için biraz maliyetli olabilir.
WordPress İnceleme: Sizin İçin En İyi Web Sitesi Oluşturucu mu?
WordPress bir nedenden dolayı piyasadaki en popüler web sitesi oluşturucusudur. WordPress ile web siteniz üzerinde tam kontrole sahip olursunuz ve seçtiğiniz şekilde özelleştirebilirsiniz.
Çok para harcamadan profesyonel görünümlü bir web sitesi oluşturmak veya bir blog başlatmak ve çevrimiçi para kazanmak istiyorsanız WordPress’i kullanmayı düşünün. Sadece eğlence için bir web sitesi başlatmak ve bu paraya para kazandırmak istemiyorsanız, ücretsiz bir web sitesi oluşturucusu veya blog platformu seçebilirsiniz .
Ayrıca, karar vermeden önce kullanım kolaylığını göz önünde bulundurun. Temel bilgileri öğrenmek için çevrimiçi öğreticileri takip edebiliyorsanız, WordPress ile gidin. Bir an önce, bir web sitesi oluşturmak basittir. Ancak, öğreticilerin izlenmesi ve öğrenilmesiyle ilgilenmiyorsanız, başka bir web sitesi oluşturucusu seçmeniz daha iyi olabilir.
Umarız bu WordPress incelemesi, WordPress’in sizin için en iyi seçim olup olmadığına karar vermenize yardımcı olmuştur. WordPress, bir web sitesi veya blog yapmak için en iyi önerimiz olmasına rağmen, herkes için doğru olmadığını biliyoruz.