Çalıştırdığınız web sitesi ne olursa olsun, sayfalarının hızlı çalışmasını sağlamak çok önemlidir. Araştırmalar, yüklenmesi üç saniyeden uzun süren ziyaretçilerin bir siteyi terk edebileceğini gösteriyor. Ancak, yüksek site hızlarını korumak için gereken belirli görevler vardır ve her şeyin üstünde kalmak zaman alabilir.
Neyse ki, Hummingbird ( WordPress için ücretsiz bir hız optimizasyon eklentisi ), tüm performans odaklı araçları tek bir uygun pakette sunar. Örneğin, WordPress site performansını önemli ölçüde artırabilecek önbelleğe alma ve GZIP sıkıştırması gibi özellikleri etkinleştirmek için kullanabilirsiniz.
Bu yazımızda kısaca web sitesi hızının önemini anlatacağız. Ardından, Hummingbird’ün WordPress site performansınızı artıracağı dört yoldan gideceğiz. Hadi gidelim!
Hızlı Web Sitesinin Önemi
Sayfa yükleme süreleri, ziyaretçi memnuniyeti ve Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) dahil olmak üzere sitenizin performansının neredeyse her yönünü etkiler. Örneğin, sayfalar gecikirse, ziyaretçilerin sitenizden ayrılma olasılığı daha yüksek olacaktır. Bu, özellikle birinci sınıf hızlar bekleme eğiliminde olan mobil kullanıcılar için geçerlidir.
Dahası, arama motorları web sayfalarını nasıl sıralayacaklarına karar verirken site hızını dikkate alır . Araştırmalar, ilk üç arama sonucunun organik arama trafiğinin neredeyse üçte ikisini aldığını gösterdiğinden, SEO optimizasyonu çok önemlidir . Başka bir deyişle, siteniz arama sonuçlarında ne kadar yüksekte görünürse, siteyi görecek ve tıklayacak kişi sayısı o kadar fazla olur.
Sitenizin Hızlı Çalışmasını Sağlayan Faktörler
Hiç şüphe yok ki, WordPress sitenizin performansına göz kulak olmak bir zorunluluktur. Pingdom Tools gibi çevrimiçi bir çözümü kullanarak sayfa hızlarını kolayca kontrol edebilirsiniz . Ancak, olabileceği kadar hızlı değilse, nedenini merak ediyor olabilirsiniz.
WordPress sitenizin hızını birçok faktör etkileyebilir. En önemli unsurlardan birkaçı şunlardır:
- Web barındırıcınız. Her web barındırıcısı aynı şekilde oluşturulmaz. Dikkatli bir şekilde seçim yapmak ve güvenlik ile hız optimizasyonunu ciddiye alan bir sağlayıcı kullanmak çok önemlidir.
- Hafıza. Bir sitenin belleği, ulaşabileceği hızlarda rol oynar. Kullanılabilir bellek ve diğer kaynaklar ne kadar fazlaysa, sitenizin aşırı yüklenme olasılığı o kadar düşüktür (özellikle yüksek trafik seviyeleriyle karşı karşıya kaldığında).
- Sitenizin teması. Sitenizin hızı, temasıyla da sınırlandırılabilir. Bir tema ne kadar ‘ağır’sa veya ne kadar gereksiz koda sahipse, muhtemelen o kadar yavaş çalışır. Sitenizi oluştururken veya güncellerken, performans için optimize edilmiş bir tema bulmak isteyeceksiniz.
- Eklentileriniz. Sitenizde çok fazla eklentiye sahip olmanın yavaş çalışmasına neden olabileceğine dair yaygın bir efsane var. Bu mutlaka doğru değildir. Ancak, kötü kodlanmış veya çok fazla işlevsellik içeren eklentiler, yükleme sürelerinize zarar verebilir.
Temalarınızı, eklentilerinizi ve barındırma planınızı gözden geçirmek, WordPress site performansınızın en iyi durumda olmasını sağlamak için çok şey yapabilir. Tüm bu faktörler hesaba katılsa bile, siteniz yine de istediğiniz kadar sorunsuz çalışmayabilir. Neyse ki, herhangi bir WordPress web sitesinde hızları artırmanın birçok başka yolu var.
Hummingbird Eklentisi ile Sitenizi Geliştirmenin 4 Yolu
Sitenizi hızlandırmak için kullanabileceğiniz birçok araç var. Çoğu çözüm, yararlı olabilecek ancak mümkün olan en iyi hızları elde etmek istiyorsanız sitenize birçok ekstra eklenti yüklemenize yol açan belirli bir optimizasyon stratejisini hedefler.
Bunun yerine, ücretsiz bir hız optimizasyon eklentisi olan Hummingbird gibi bir dizi performans optimizasyon aracı sağlayan bir çözümü tercih edebilirsiniz .
Bu eklenti, ek araçlara veya çok fazla teknik bilgiye ihtiyaç duymadan sitenizin hızlarını çeşitli kolay yollarla artırmanıza olanak tanır. Gelin, elde etmenize yardımcı olabilecek dört optimizasyona bir göz atalım.
1. Önbelleğe alma
Birisi sitenizi her ziyaret ettiğinde, tarayıcısının sitenizin sunucusuna bir istek göndermesi gerekir. Sunucu daha sonra sayfalarınızı görüntülemek için gereken tüm bilgileri geri gönderir. Çok fazla veri varsa, sunucu çok fazla istek alıyorsa veya söz konusu ziyaretçi uzaktaysa, bu işlem olması gerekenden daha uzun sürebilir.
WordPress önbelleğe alma , sitenizin bazı verilerini daha uygun bir konuma kaydederek bu sorunu çözmenin bir yoludur. Bu şekilde, daha hızlı erişilebilir ve alınabilir. Genel olarak, sitenizde önbelleğe almayı etkinleştirmek, performansı artırmanın akıllı bir yoludur.
Hummingbird eklentisi, çeşitli farklı önbellek türleri sağlayarak bundan yararlanmanızı sağlar:
WordPress arka ucunuzdaki uygun şekilde adlandırılmış Önbelleğe Alma sekmesi aracılığıyla sayfa önbelleğe almayı, tarayıcı önbelleğe almayı ve daha fazlasını etkinleştirebilirsiniz . Bu seçeneklerin ne olduğu ve nasıl çalıştıkları hakkında daha fazla ayrıntı için , eklentide önbelleğe alma ayarlarının nasıl yapılandırılacağı hakkında okuyabileceğiniz bu yardımcı kılavuza göz atın .
2. GZIP Sıkıştırma
Büyük dosyaları depolamayı ve taşımayı kolaylaştırmak için sıkıştırmanın bir yolu olan .zip uzantısına muhtemelen aşinasınızdır . GZIP, benzer ancak daha güçlü bir sıkıştırma yöntemidir. Süreçte gerekli verileri kaybetmeden sitenizin dosyalarının daha küçük ve daha hızlı yüklenmesini sağlayabilir.
GZIP sıkıştırmasının nasıl çalıştığına dair ayrıntılar biraz karmaşıktır. Neyse ki, birçok hız optimizasyon tekniği gibi, sitenizde kullanmak için tüm teknik ayrıntıları anlamak gerekli değildir.
Hummingbird eklentisi ile üç farklı türü etkinleştirmek için Hummingbird > GZIP Sıkıştırma seçeneğine gidebilirsiniz :
Sitenizin barındırıldığı sunucunun türünü seçin ve Kuralları Uygula düğmesine basın. Eklenti gerisini halledecektir. İsterseniz bazı manuel ince ayarlar da yapabilirsiniz.
3. Küçültme
Bir bakıma küçültme, GZIP sıkıştırmasına benzer. Bu, kodunuzdan gereksiz verileri kaldırarak sitenizin daha hızlı çalışmasına yardımcı olmanın başka bir yoludur. Sunucu ve tarayıcı arasında iletilmesi gereken daha az bilgi, sayfalarınızın yüklenmesi için daha az zaman alacaktır.
Hummingbird, sen erişebilirsiniz küçültme motoru aracılığıyla Varlık Optimizasyonu WordPress içinde sekmesi:
Eklenti, sitenizin dosyalarını tarayacak ve hangisini beğendiğinizi optimize etmenize izin verecektir. Hatta CSS’ye aşina iseniz, belirli ‘perde arkası’ kod dosyalarını sitenizin altbilgisine buradan taşıyabilirsiniz. Bu, WordPress sayfalarını daha da hızlandırmaya yardımcı olabilir .
4. Performans Taramaları
Hangi performans optimizasyon tekniklerini uygularsanız uygulayın, sitenize göz kulak olmak ve zaman içinde ince ayar yapmaya devam etmek isteyeceksiniz. Bunu yapmanın bir yolu, Hummingbird gösterge tablonuzda yapabileceğiniz periyodik performans taramaları yapmaktır:
Bu taramaların sonuçları, sitenizi yavaşlatabilecek dosyaları belirlemenize yardımcı olabilir. Dahası, sarı veya kırmızı olarak derecelendirilen her öğenin yanındaki İyileştir’e tıklayabilir ve bu puanı nasıl yükselteceğinize dair bazı ipuçları alabilirsiniz.
WordPress Site Performansı Üzerine Son Düşünceler
Sitenizi hızlı çalışır durumda tutmak önemli olsa da, bunun gerçekleşmesi için gereken birçok tekniğin her birini yönetmek zor olabilir. ‘Hepsi bir arada’ ücretsiz hız optimizasyon eklentisi kullanmak, en hayati adımları hızlı ve kolay bir şekilde uygulamanıza yardımcı olabilir.
Örneğin Hummingbird, sitenizin performansını şu yollarla optimize etmenize olanak tanır:
- Önbelleğe almak.
- GZIP sıkıştırması.
- küçültme.
- Performans taramaları.
WordPress sitenizde en yüksek hızı nasıl koruyacağınız hakkında sorularınız mı var? Aşağıdaki yorumlar bölümünde bize bildirin!