WordPress için Google Temel Web Verileri Optimizasyonu

0 803

Google, kötü arama sonuçlarını ayıklamak ve arama yapanlara yalnızca en faydalı, alakalı içeriği sağlamak amacıyla yıl boyunca düzinelerce algoritma değişikliği yapar. Geçen sonbaharda Arama motoru devi , web sitenizin sıralamasını etkileyebilecek oldukça büyük bazı değişiklikleri duyurdu.

İyi haber şu ki, web sitenizi optimize etmeye ve kullanıcı deneyimine (UX) öncelik verdiyseniz, sitenizde her türlü değişikliği yapmak için acele etmenize gerek kalmayacak. Ancak bu, Google Önemli Web Verilerinin ne olduklarını ve bu değişiklikler Mayıs 2021’in sonunda kullanıma sunulmaya başladığında arama motoru sonuçlarını nasıl etkileyeceğini anlamak için bir dakikanızı ayırmadan geçip gitmesine izin vermek istediğiniz anlamına gelmez.

Google Temel Web Verileri nedir?

Web vitals, web sitesi performansına ve bunun genel tüketici deneyimini nasıl etkilediğine dikkat edenler için tam olarak yeni bir kavram değildir. Araştırmalar, sayfa hızının kullanıcı deneyimini doğrudan etkilediğini ve Google’ın 2010’dan beri bunu bir sıralama faktörü olarak kullandığını gösteriyor .

Çoğu web yöneticisinin özellikle dikkat ettiği web hayati bilgileri şunları içerir:

  • Web hızı
  • site güvenliği
  • Mobil uyumluluk
  • Robots.txt ve site haritaları

Google uzun yıllardır bu faktörlere özellikle dikkat ediyor, ancak şimdi her zamankinden daha kritik hale geliyorlar. Ne değişiyor?

Google Temel Web Verileri, Google’ın temel algoritmasının bir parçası olacak yeni ve daha karmaşık web hayati bilgileridir . Bu, siteniz bu yeni web vitals tarafından belirlenen standartları karşılamıyorsa, değişikliklerden olumsuz etkilenebileceği anlamına gelir.

Google’ın en son güncellemesinin bir parçası olarak önceliklendirilecek yeni web hayati değerleri, sayfa/site yükleme, etkileşim ve görsel kararlılık olacak ve şu şekilde temsil edilecektir:

  • En Büyük İçerikli Boyama (LCP) : sayfa yükleme süresine odaklanır ve kullanıcının bakış açısından tek bir sayfanın yüklenmesinin ne kadar sürdüğü ile temsil edilir.
  • İlk Giriş Gecikmesi (FID) : Etkileşime ve kullanıcının sayfanızla etkileşim kurma becerisine odaklanır.
  • Kümülatif Düzen Kayması (CLS) : Görsel kararlılığa odaklanır ve bir sayfanın yüklenirken ne kadar kararlı olduğunu gösterir.

En Büyük İçerikli Boya (LCP)

Web sitesi yükleme süresi, bir kullanıcının deneyiminde büyük bir faktördür. Araştırmalar, yavaş yüklenen bir web sitesinin marka algıları üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu ve dönüşümlerde düşüşe yol açabileceğini göstermiştir. Bir sayfanın yüklenmesi çok uzun sürerse, kullanıcılar hayal kırıklığına uğrayabilir ve tam olarak yüklenme şansı bulamadan sitenizden ayrılabilir.

LCP metriği, sayfanın ilk yüklenmeye başladığı zamana göre görünüm alanında görünen en belirgin metin veya resim bloğunun oluşturma süresini bildirir. İdeal olarak, 2,5 saniye veya daha düşük bir LCP puanına sahip olmak isteyeceksiniz .

İlk Giriş Gecikmesi (FID)

FID, bir kullanıcının sitenizdeki bir öğeyle etkileşime girmesi ile tarayıcının bu isteğe yanıt vermesi arasında geçen süreyi izlemek içindir. Etkileşimler, bir bağlantıya tıklamayı, bir menü seçeneğini seçmeyi vb. içerebilir.

Öncelikli olarak büyük miktarda içerik barındıran web sitelerinin bu özel temel web hayati hakkında daha az endişelenmesi gerekecek olsa da, bir sayfanın sonunda etkileşimli bir harekete geçirici mesaj içeren veya bir müşteri/abone girişi veya hatta bir kayıt sayfası. Tepki süreleri ne kadar yavaşsa, ziyaretçiniz o kadar sinirlenir. İdeal olarak, 100 milisaniye veya daha az bir FID puanına sahip olmak istersiniz .

Kümülatif Düzen Kaydırma (CLS)

Son olarak, CLS, bir sayfanın yüklenirken ne kadar kararlı olduğunu ölçmek için tasarlanmıştır. Örneğin, mobil cihazınızda bir içerik görüntülüyorsanız ve yüklenmeye devam ederken okuduğunuz metin atlıyorsa, bu metin bloğu kararsız olarak kabul edilir. Bu örnekler tüketiciler için inanılmaz derecede sinir bozucudur ve gerekli bilgileri başka bir yerde bulmak için sayfanızdan uzaklaştıkça daha yüksek hemen çıkma oranlarına yol açacaktır.

Sayfanız ne kadar kararlı olursa, genel CLS puanınız o kadar düşük olur. İdeal olarak, sayfalarınızın her birinin CLS puanı 0,1 veya daha düşük olmalıdır . Daha yüksek olan herhangi bir şey, sayfanızdaki öğelerin, olmaması gereken zamanlarda yer değiştirdiğini ve sayfa yükleme sürelerini ve sitenizin UX’ini olumsuz yönde etkilediğini gösterir.

Önemli Web Verileri Web Siteniz İçin Bir Sıralama Faktörü mü?

WordPress için Google Temel Web Verileri OptimizasyonuWeb vitals, web sitesi sıralamasında her zaman küçük bir rol oynamıştır. Ancak, daha fazla kullanıcı web sitelerinin kendileri için çalışmasını talep ettiğinden, artık Google tarafından önceliklendiriliyorlar – tam tersi değil. Sayfa gezinmek için çok karmaşıksa veya yüklenmesi çok uzun sürüyorsa, tüketiciler bir web sitesinden diğerine geçmekte sorun yaşamazlar.

Google’a göre, daha uzun sayfa yükleme sürelerinin “hemen çıkma oranları üzerinde ciddi bir etkisi” vardır.

  • Sayfa yükleme süresi 1 saniyeden 3 saniyeye çıktıkça hemen çıkma oranı %32 artar.
  • Tek bir sayfanın yüklenme süresi 1 saniyeden 6 saniyeye çıkarsa hemen çıkma oranı %106 artar.

Bu Önemli Web Verileri, Google’ın aşağıdakileri içeren sayfa deneyimi için mevcut Arama Sinyallerine katılacak :

  • Mobil Uyumluluk : Amerika Birleşik Devletleri’ndeki organik arama motoru ziyaretlerinin mobil payı 2021’in ilk çeyreğinde %59’a ve 2020’nin 2. ve 3. çeyreğinde tüm zamanların en yüksek seviyesine (%64) ulaştığında, Google’ın mobil cihazları dahil etmesi mantıklıdır. -web siteleri için bir sıralama faktörü olarak dostluk. Bu, web sitenizin yalnızca bir mobil cihazda açılmakla kalmayıp, aynı zamanda akıllı telefonlar, tabletler ve diğer mobil cihazlarda gezinmesi ve kullanması kolay bir şekilde oluşturulduğu anlamına gelir.
  • Güvenli Tarama : Sayfanız, kötü amaçlı yazılım veya sosyal mühendislik gibi ziyaretçileri gizli bilgileri ifşa etmeye veya yazılım indirmeye yönlendiren kötü amaçlı veya aldatıcı içerik içermez .
  • HTTPS : Web siteniz güvenlidir ve web sitenizin bankacılık bilgileri ve oturum açma kimlik bilgileri gibi hassas verileri şifreleme, kimlik doğrulama ve bütünlük protokolleri kullanarak internet üzerinden güvenli bir şekilde iletebilmesini sağlayan bir SSL sertifikasına sahiptir .
  • Araya Giren Geçiş Reklamları Yok : Araya Giren Geçiş Reklamları, temelde açılan ve bir ziyaretçinin o anda görüntülemekte olduğu sayfayı ele geçiren etkileşimli öğeler olarak tanımlanır. Çoğu durumda, bunlar pop-up reklamlar ve yer paylaşımlarıdır. Bazı geçiş reklamları gerekli olsa da (yasal geçiş reklamları gibi), Google, gerekli görülmeyen araya giren geçiş reklamları içeren bir siteyi cezalandırır.

Bu web sitesi hayati değerlerinin her biri ve güncellenmiş temel web sitesi hayati değerleri artık Google’ın algoritmasında sıralama kararları vermek için kullanılacaktır. Bu web hayati önemlerine zaten dikkat ettiyseniz, endişelenecek çok az şeyiniz var demektir! Ancak, sayfa hızına, site güvenliğine ve ana hatlarıyla belirtilen diğer UX hayati değerlerine özellikle dikkat etmediyseniz, sitenizde bir an önce büyük değişiklikler yapmaya başlamanız veya ilk oluştururken aklınızda bulundurmanız gerekir.

Web Sitenizin Temel Web Verilerini Nasıl İyileştirirsiniz?

Halihazırda optimize edilmiş web sitenizde küçük düzeltmeler yapmak veya tam bir revizyon yapmaya hazırlanıyor olsanız da, Önemli Web Verilerinizi iyileştirmenin birkaç yolu vardır. İşte en önemli beş Temel Web Verisi.

1. Resimlerinizi Optimize Edin

WordPress için Google Temel Web Verileri OptimizasyonuNe yazık ki, bir web sitesine resim ve video eklerken, çoğu içerik oluşturucu öğeleri yerleştirir ve UX’i iyileştirmeye yardımcı olmak için bunları optimize etmeye çok az önem verir. Görüntüler ve videolar, modern bir web sitesinde bant genişliğinin yaklaşık %63’ünü kapladığından, bunları web sitesi performansı için optimize etmek için zaman ayırmanız çok önemlidir. Görüntü/video optimizasyonuna yaklaşmanın en iyi yolu şu üç unsuru göz önünde bulundurmaktır:

  • Dosya Boyutu : Bir web sitesine resim ve video eklerken göz önünde bulundurulması gereken ilk şey dosya boyutudur. Sitenize bir resim veya video ekliyorsanız, dosyanın çok büyük olmadığından emin olmak istersiniz. Dosya boyutu ne kadar büyük olursa, görüntünün yüklenmesi o kadar uzun sürer.
  • Dosya Türü : Dikkate alınması gereken ikinci şey dosya türüdür. Çoğu modern tarayıcı, gerekli olan dosya türünü kullanacak olsa da, görüntü veya video için doğru dosya türünü kullandığınızdan emin olmak en iyisidir.
  • Görüntü Formatı : Dikkate alınması gereken üçüncü şey görüntü formatıdır. Çoğu tarayıcı PNG ve GIF dosyalarını (ve hatta bazen BMP’yi) kabul etse de, görüntünün doğru biçimlendirildiğinden emin olmak isteyeceksiniz. PNG dosyaları GIF’lerden çok daha verimlidir ve çoğu tasarımcının tercih ettiği dosya biçimidir.

Resimlerinizi sıkıştırmak ve optimize etmek için TinyPNG gibi üçüncü taraf web sitelerini kullanabilirsiniz . Veya bir WordPress web siteniz varsa, aşağıdaki gibi görüntü optimizasyon eklentileri vardır :

Bu, medya dosyalarınızı sizin için otomatik olarak optimize edecektir.

2. CSS ve JavaScript’inizi Optimize Edin

WordPress için Google Temel Web Verileri OptimizasyonuCSS ve JavaScript dosyalarınız sitenizin işlevselliği için önemliyken, sitenizin performansı için de önemlidir. Bu dosyaları optimize ederek sitenizin sayfa yükleme sürelerini iyileştirebilir, bu da sitenizin Google’ın arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olur.

Performans için CSS ve JavaScript dosyalarınızı optimize etmenin birkaç yolu vardır. İşte birkaç ipucu:

  • CSS Dosyalarının Sayısını Sınırlayın : Ne kadar çok CSS dosyanız varsa, sitenizin yüklenmesi o kadar uzun sürer. CSS dosyalarınızın çok büyük olmadığından ve yalnızca gerekli sayıda dosya kullandığınızdan emin olmak istiyorsunuz.
  • Küçültme CSS / JavaScript Dosyalar : CSS küçültmek ve JavaScript dosyaları artış site performansını yardımcı olabilir. CSS ve JavaScript dosyalarınızdan gereksiz boşlukları ve karakterleri kaldırarak sitenizin daha hızlı yüklenmesine yardımcı olacaksınız.
  • Harici Komut Dosyalarının Sayısını Sınırlayın : Sahip olduğunuz harici komut dosyaları ne kadar fazlaysa, sitenizin yüklenmesi o kadar uzun sürer.

Bu taktikleri uygulamak için büyük olasılıkla bir geliştirici ile çalışmanız gerekecektir. Ancak bir WordPress web siteniz varsa, aşağıdaki gibi eklentiler vardır:

3. Web Sitenizin Güvenli Olduğundan Emin Olun

WordPress için Google Temel Web Verileri OptimizasyonuGoogle, sıralama algoritması için güvenliği dikkate alacağını açıkça belirtti. Bu, bir SSL ( SSL/TLS veya basitçe TLS olarak da bilinir ) sertifikasına yatırım yapmanız gerektiği anlamına gelir . Bir SSL sertifikası, sitenizin güvenliğini sağlamaya yardımcı olur, bu da ziyaretçilerinizin verilerini korumaya yardımcı olur ve sitenize girdikleri tüm bilgilerin şifreli ve güvenli olmasını sağlar. Neyse ki, en iyi yönetilen WordPress barındırma şirketleri artık ücretsiz Let’s Encrypt SSL’yi destekliyor – bu nedenle sitenizi korumak için bankayı kırmanıza gerek yok.

4. Web Sitenizin Mobil Uyumlu Olduğundan Emin Olun

WordPress için Google Temel Web Verileri OptimizasyonuMobil aramanın büyümesiyle birlikte web siteniz mobil uyumlu olmalıdır. Bu, web sitenizin mobil cihazlarda doğru şekilde yükleneceği ve oluşturulacağı anlamına gelir. Web sitenizin duyarlı ve ziyaretçilerinizin gezinmesi için kolay olduğundan emin olmak istersiniz.

En popüler WordPress temaları varsayılan olarak duyarlıdır. Ancak eski veya özel bir tema kullanıyorsanız bu doğru olmayabilir. Sitenizi nasıl mobil uyumlu hale getireceğinizden emin değil misiniz? İşte dikkate alınması gereken birkaç şey:

  • Biçimlendirme : Web sitenizin doğru biçimlendirildiğinden emin olun. Bu, görüntülerin uygun şekilde boyutlandırılmasını, uygun dosya türlerini ve doğru CSS ve JavaScript biçimlendirmesini kullanmayı içerir.
  • Yükleme Süresi/Hızı : Sitenizin uygun şekilde yüklendiğinden ve oluşturulduğundan emin olun. Web sitenizin mobil cihazlarda yüklenmesi çok uzun sürmediğinden ve gecikme/donma olmadığından emin olmak istiyorsunuz.
  • Duyarlılık : Sitenizin duyarlı olduğundan emin olun. Web sitenizin birden çok tarayıcıda ve cihazda yanıt verdiğinden emin olmak istiyorsunuz.
  • Gezinme : Sitenizde gezinmenin kolay olduğundan emin olun. Menülerinizin kullanımının kolay olmasını ve sitenizde ziyaretçilerinizin gezinmesini imkansız kılan herhangi bir darboğaz olmamasını istiyorsunuz.

5. Sunucularınızı Optimize Edin

WordPress için Google Temel Web Verileri Optimizasyonu

Son olarak, barındırma sunucularınızın web sitenizin yükünü kaldırabileceğinden emin olmak istersiniz . Sunucularınız bununla başa çıkamıyorsa, yavaş yükleme süreleri ve kapalı kalma süreleri dahil her türlü sorunla karşılaşabilirsiniz. Sunucularınızın performans için optimize edildiğinden emin olmak en iyisidir ve bunu yapmanın bir yolu da doğru sunucuyu kullandığınızdan emin olmaktır. İşte dikkate alınması gereken birkaç seçenek:

  • VPS Sunucusu : Web siteniz küçükse, bir VPS sunucusu harika bir çözümdür. VPS sunucuları uygun maliyetli ve esnektir, bu da onları çoğu küçük işletme için harika kılar.
  • Adanmış Sunucu : Web siteniz büyükse, özel bir sunucu sizin için doğru çözüm olabilir. Çok sayıda ziyaretçiniz varsa ve/veya web sitenizin çok sayıda sayfası varsa, özel bir sunucu mükemmel bir çözümdür.
  • Bulut Sunucu : Web siteniz küçükse ve çok fazla ziyaretçiniz yoksa bulut sunucu sizin için doğru çözüm olabilir. Bulut sunucuları uygun maliyetli ve ölçeklenebilirdir, bu da onları küçük işletmeler için harika bir seçenek haline getirir.
  • Paylaşımlı Hosting : Web siteniz büyükse ve çok sayıda ziyaretçiniz varsa, paylaşımlı hosting sizin için en iyi çözüm olabilir. Paylaşımlı barındırma uygun maliyetli ve ölçeklenebilirdir, bu da onu daha büyük işletmeler için harika bir çözüm haline getirir.

Arama motoru optimizasyonu (SEO) en iyi uygulamaları, kullanıcı deneyimine öncelik verme ihtiyacını zaten vurguladığı için, çoğu pazarlama uzmanı için Google’ın Önemli Web Verileri güncellemesi çok fazla heyecan yaratmayacaktır.

Ancak, web sitenize yeni başlıyorsanız veya geçmişte kullanıcı deneyimine öncelik vermediyseniz, web sitenizin sıralamada cezalandırılmaması için gerekli adımları atmak isteyeceksiniz. Yukarıda özetlenen beş adım, başlamak için harika bir yerdir. Her seferinde bir adım atın ve web siteniz kullanıma hazır olacak!

Yorum

e-Posta adresiniz yayınlanmaz.