SEO Arama Motoru Optimizasyonu Nedir ?

0 2.213

SEO:

Search Engine Optimization baş harflerinin kısaltması olarak adını almıştır. Türkçe Karşılığı Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelmektedir. Arama motorlarının web sayfalarını daha kolay bir şekilde taramasına index’lemesine olanak sağlayan teknik düzenlemelerdir. Bununla birlikte arama motorları, arama sonuçlarını listelerken algoritmik ve matematiksel yapı kullanarak istenen kelimelerde sıralama yaparak listelenmesi sağlamaktadır. Web Master’lar site tasarımını yaparken SEO Arama Motoru Optimizasyon ayrıntısına dikkat ederek  web sayfalarını oluşturmaları gerekmektedir. İnternet dünyasının ekonomik anlamdaki gücünün artmasından dolayı site sahipleri aranan kelimelerde üst sıralarda çıkmak için SEO Arama Motoru Optimizasyonu yaptırarak İnternet Eko sisteminde yer almak için bir yarış içerisine girmektedirler.

Bugün online pazarlamanın en önemli ayağından birisini ifade eden SEO, yani arama motoru optimizasyonu, hedef kitleye ulaşmanın en etkili ve kalıcı yollarından birisini ifade eder.

Nasıl ulaşılabilir?

Google üzerinden her zaman milyonlarca arama gerçekleşiyor. Bu aramalar esnasında yazılan kelimeler, potansiyel müşterilerinize ulaşmak için kullanılan yol işaretleri gibidir. Doğru anahtar kelimeye odaklanarak, sitenizde SEO çalışması yapılması önemli bir durumu ifade eder. SEO çalışması yanlış anahtar kelime üzerinde gerçekleşirse, bu durumun istenilen sonuçların alınmamasını sağlayacaktır. Arama motoru optimizasyonu uzun zamanlı bir çalışmayı ifade ettiğinden, firmaların doğru ajanslar ile çalışmaları gerekir. Böylece zaman ve müşteri kayıpları yaşamayacakları gibi, aynı zamanda da para kayıpları da yaşamazlar. Bugün kişisel olarak çalışan birçok SEO uzmanının olduğu bir gerçek. Ama bu kişiler müşterilerine istenilen sonuçları veremedikleri gibi, herhangi bir zarar verici durum gerçekleştiğinde ortadan kaybolmaktadırlar.

SEO Arama Motoru Optimizasyonu genel olarak İki farklı işlem ile yapılmaktadır.

1. Site İçi SEO (On Page SEO):

Site içi SEO çalışması anlamına gelmektedir. Yani sitenin içeriğini yansıtan sayfaların içeriğiyle ilgili yapılan kodlamaların, link inşasının, resim, uygun başlığın kullanılması, özgün içerik, site hızı gibi metotlar kullanılarak Site içerisinde yapılan çalışmalardır.

2. Site Dışı SEO (Off Page SEO):

Site Dışı SEO çalışması anlamına gelmektedir. Harici kaynaklardan sitenize alınan linkler, sosyal medyada yapılan paylaşımlar sağlanan geri dönüşümler, farklı forumlarda yapılan site tanıtım yazılarından alınan linkler vb. gibi site dışında yapılan tanıtımlar, paylaşım çalışmalarıdır.

SEO Tarihçesi (Alıntı):

Bu kavram ilk olarak 2006 yılında Rohit Bhargava tarafından ortaya atılmıştır. 2006 yılında yazdığı makalesinde[1] Rohit, sosyal medya optimizasyonundan bahsetti ve 5 maddelik bir liste yayınladı. Bu makale dijital pazarlamacılar tarafından fazlasıyla tartışıldı ve dikkat çekti. Daha sonra çeşitli kişilerce bu liste genişletilerek 16 maddelik bir liste oluştu. İlk makalesinin yayınında 4 yıl sonra Rohit, yayınladığı 5 maddelik listeyi revize ederek değiştirdi. Sağ tarafta Rohit’in 5 maddelik listesi bulunmaktadır :

Liste görselinde geçen kelime anlamı,

  • Mashup : Bir ya da daha fazla kaynaktan API ve benzeri servisler tarafından ham dataları alarak, dataları yeni bir forma dönüştürerek hizmet veren web siteleridir. Örneğin, merkez bankası sitesinden döviz kurlarının XML formatında alınarak yeni bir tasarım içinde sunularak oluşturulan web sitesi bir mashuptır.
Yorum

e-Posta adresiniz yayınlanmaz.