Eğitim videolarınızı Udemy tarzı online eğitim site kurulumunu yaparak yayınlamak mı istiyorsunuz?
Tutor LMS , dünyanın en iyi içerik yönetim sistemi olan WordPress ile kendi çevrimiçi kurslarınızı oluşturmanıza ve başlatmanıza yardımcı olan ücretsiz bir LMS (Öğrenim Yönetim Sistemi) eklentisidir.
Bu Tutor LMS incelemesinde, kurslarınızı oluşturmanıza ve yönetmenize yardımcı olmak için bu aracın nasıl çalıştığına uygulamalı bir bakış atacağım.
Mart 2019’da piyasaya sürülen bu başarılı WordPress LMS eklentisi, WordPress.org’da 50.000’den fazla aktif yüklemeyi toplamayı başardı ve neredeyse 500 incelemesinde gerçekten iyi bir 4,5 yıldız aldı.
Onunla oynadıktan sonra nedenini anlayabiliyorum. Eklenti, kullanışlı özelliklere ve iyi tasarlanmış bir arayüze sahiptir. Ayrıca, ücretsiz olarak başlayabilmeniz de oldukça çekici.
Henüz yerleşik oyunculardan bazıları kadar zengin özelliklere sahip değil, ancak büyümek için bolca alan var ve bence temel öğrenme deneyimi harika.
Özellik listesine bir göz atmak ve her şeyin nasıl çalıştığına dair uygulamalı bir tur için tam Tutor LMS incelememi okumaya devam edin.
Tutor LMS İncelemesi: Özellik Listesine Bir Bakış
Tutor LMS, çok üst düzeyde, aşağıdakilerle birlikte çevrimiçi kurslar oluşturmanıza ve satmanıza yardımcı olur:
- Bir sürükle ve bırak kurs oluşturucu.
- İçerik kısıtlaması.
- Sınavlar ve bir sınav yaratıcısı.
- Kurslardaki videolar için özel entegrasyon.
- Kurs sertifikaları.
- WooCommerce veya Easy Digital Downloads aracılığıyla entegre para kazanma.
- Eğitmenlere komisyon ödeme ve kazançlarını çekmelerine izin verme dahil olmak üzere eğitmenler için destek.
- Ön uç yönetimi için ayrı öğrenci ve eğitmen kontrol panelleri.
- Kurs incelemeleri.
Tutor LMS ile ilgili en benzersiz şeylerden biri, diğer eğitmenlere odaklanmasıdır. Yalnızca kendi kurslarınızı satmak yerine, üçüncü taraf eğitmenlerin kurs seçeneklerini içeren bir çevrimiçi kurs pazarı oluşturabilirsiniz. Temel olarak, WordPress ile kendi Udemy klonunuzu oluşturmanıza olanak tanır.
Tutor LMS’nin hem ücretsiz hem de premium sürümü vardır, bu nedenle daha spesifik özellikleri ücretsiz veya premium olmalarına göre ayıracağım.
Ücretsiz sürüm oldukça cömerttir ve kursları yürütmek için ihtiyaç duyacağınız tüm temel bilgileri sağlar. Tek kuruş ödemeden şunlara erişmeye devam edeceksiniz:
- Sınırsız dersler ve kurslarla birlikte kurs oluşturucu.
- Video oynatıcı desteği.
- Sınav denemelerini sınırlama, geçme notu belirleme ve süre sonu ekleme dahil olmak üzere sınav işlevlerinin çoğu.
- WooCommerce veya Kolay Dijital İndirme yoluyla para kazanma.
Premium sürümü satın alırsanız, aşağıdakiler gibi diğer özelliklere de erişebilirsiniz:
- Bir ön uç kurs oluşturucu. Örneğin, eğitmenlerin WordPress kontrol panelini kullanmalarına gerek kalmadan kendi kurslarını oluşturmalarına izin verebilirsiniz.
- Daha fazla bilgi yarışması soru türü.
- Kurslarınızın nasıl gittiğini görmek için ayrıntılı raporlar.
- E-posta Bildirimleri.
- Ödev gönderimleri.
- Kurs önkoşullarını gerektirme yeteneği.
- Multimedya ekleri.
- Kurs önizlemeleri.
Uygulamalı gidelim ve size her şeyin nasıl çalıştığını göstereceğim…
Öğretmen LMS ile Uygulamalı Çalışma
Bu uygulamalı bölüme başlamak için WordPress.org’daki ücretsiz sürüme bağlı kalacağım. Ardından, Tutor LMS Pro’yu kuracağım ve size bazı premium işlevleri göstereceğim.
Kurs Oluşturma
En baştan başlayalım – ilk kursunuzu oluşturmaya. Yeni bir kurs oluşturmaya gittiğinizde, üst kısımda kurs başlığını, açıklamayı, kategorileri ve etiketleri ekleyebileceğiniz normal WordPress düzenleyicisini göreceksiniz:
Yine de aşağı kaydırdığınızda, kursu yapılandırabileceğiniz bir dizi yeni meta kutusu göreceksiniz.
En önemlisi, diğer bazı popüler WordPress LMS eklentilerine benzer şekilde çalışan sürükle ve bırak kurs oluşturucu. İlk olarak, en geniş kategoriler olan konuları ekleyebilirsiniz. Ardından, her konunun içine dersler ve sınavlar ekleyebilirsiniz:
Buradaki kullanışlı özelliklerden biri, Yeni Ders Ekle’yi tıkladığınızda , o ders için editörle birlikte bir açılır pencere açacak olmasıdır:
Bunu, sizi her ders için yeni bir sekme açmaya zorlayan diğer bazı LMS eklentilerinden daha uygun buluyorum. Birazdan ders oluşturucuya ve sınav oluşturucuya daha yakından bakacağım.
Kurs modüllerinden herhangi birini yeniden düzenlemek için bir sürükle ve bırak arayüzü kullanabilirsiniz:
Kurs oluşturucunun altındaki Ek Veri kutusunu aşağıdakileri yapmak için kullanabilirsiniz:
- Kurs süresi için bir tahmin belirleyin.
- Kursun faydaları, gereksinimleri, hedef kitlesi ve dahil edilen materyal için fazladan metin ekleyin.
Daha aşağıda, kendi videonuzu yükleyerek veya YouTube veya Vimeo gibi harici bir kaynaktan bir video yerleştirerek bir tanıtım videosu tanımlayabilirsiniz:
Alt kısımda, her öğrenciye adıyla hitap etmek için bir değişken ekleme seçeneği de dahil olmak üzere kurs duyuruları ekleyebilirsiniz:
Bir Dersi Düzenleyin
Şimdi, size ders editörüne biraz daha derinlemesine bakmama izin verin çünkü size yukarıda gösterdiğim metin editöründen daha fazlası var.
Açılır pencerede aşağı kaydırırsanız, bir video ekleme (harici kaynaklar dahil) ve video çalışma süresini belirtme seçeneği de görürsünüz.
Pek çok kurs video içeriği kullanır, bu nedenle özel bir video ders özelliğine sahip olmak oldukça kullanışlıdır:
Fark etmiş olabileceğiniz bir şey (şimdiye kadar) eksiktir, kursunuz için fiyatlandırma ve ödeme seçeneklerini yapılandırma seçeneğidir. Merak etme! Tutor LMS gerçekten kurslarınızı satmanıza izin verir – önce WooCommerce veya Easy Digital Downloads’a bağlanmanız yeterlidir. Size bunun nasıl çalıştığını biraz sonra göstereceğim.
Sınav Oluştur
Kurs oluşturucuda Konu Testi Ekle düğmesine tıklarsanız, ayrı bir sayfaya gitmenize gerek kalmadan test sorularınızı yapılandırabileceğiniz bir açılır pencere de açılır.
Soru eklemek basittir. İlk olarak, soru metnini girersiniz. Ardından, çeşitli soru türleri arasından seçim yapabilirsiniz (bazıları premium sürümü gerektirir):
Ayrıca soruları gerektiği gibi işaretleyebilir, soruların sırasını rastgele belirleyebilir ve bir işaret atayabilirsiniz:
Bir sonraki sayfada, bir süre sınırı belirleyebilir, sınava giren kişinin kaç deneme hakkı olduğunu seçebilir ve bir geçer not belirleyebilirsiniz. Ayrıca, rastgele seçimle birleştirildiğinde, her kursiyer için tamamen benzersiz bir test oluşturmanıza izin veren bir maksimum soru sınırı belirleyebilirsiniz:
Eğitmen Ekle
Başka eğitmenler eklemek isterseniz, Tutor LMS size özel bir Eğitmen arayüzü sunar:
Eğitmenler daha sonra arka uçtan kendi kurslarını oluşturabilecek ve yönetebilecek. Premium sürümle, bunu sitenizin ön ucundan yapabilirler, ücretsiz sürüm ise WordPress arka ucunu kullanmalarını gerektirir.
Eğitmenler, kazançları gibi diğer şeyleri kendi ön uç panolarından yönetebilirler.
Ayarları Yapılandır
Çevrimiçi kurslarınızın nasıl işlediğine ilişkin diğer hususlar için, ayrıntılı Ayarlar alanını kullanacaksınız. Burada, önemli işlevleri kontrol etmek için bir dizi sekme bulacaksınız:
Eğitmenlerin yeni kursları hemen canlı olarak yayınlayıp yayınlayamayacakları veya bir yöneticinin kursu incelemesini beklemeleri gerekip gerekmediği gibi, varsayılan kursu ve eğitmen davranışını yapılandırmak için pek çok seçenek elde edersiniz.
Ancak şu anda burada en çok ilgilendiğim şey komisyon ve ödeme seçenekleri.
Kazanç sekmesinde, eğitmenlere kursları için komisyon ödeyip ödemeyeceğinizi seçebilirsiniz ve bunun nasıl çalıştığını ayarlamak için pek çok seçenek vardır :
Ardından, Para Çekme sekmesi, insanların kullanabileceği ödeme yöntemlerinin yanı sıra minimum para çekme miktarını ayarlamanıza olanak tanır. Seçenekler şunlardır:
- Banka Transferi
- Wise
- PayPal
Bunun ötesinde, WooCommerce gerçek kursları nasıl satacağınızı kontrol etmenizi sağlar. Her iki seçeneği de desteklemesi hoşuma gitti çünkü bu, tercih ettiğiniz çözümü seçebileceğiniz anlamına geliyor.
WooCommerce yüklendiğinde, tercih ettiğiniz ödeme çözümünü etkinleştirebileceksiniz.
Bu e-Ticaret eklentilerinden birini etkinleştirdiğinizde, kurs oluşturucu arayüzünde bir kursu bir WooCommerce ürününe bağlamanıza izin veren yeni bir seçenek elde edeceksiniz. Kursun ücretsiz mi yoksa ücretli mi olduğunu da belirtebilirsiniz:
Tutor LMS ile ücretli kurs satışını bu şekilde halledersiniz.
Ve genel olarak, Tutor LMS’nin ücretsiz sürümüyle elde ettiğiniz çeşitli yapılandırma seçeneklerine üst düzey bir bakış.
Gördüğünüz gibi, ücretsiz sürümde oldukça cömert işlevler elde edersiniz ve eklentinin premium sürümü için ödeme yapmanıza gerek kalmadan kesinlikle çalışma kursları oluşturabilirsiniz.
Ardından, ziyaretçilerinizin ve öğrencilerinizin oluşturduğunuz kurs içeriğini nasıl deneyimleyeceğini inceleyelim.
Kurslarınız Ön Uçta Nasıl Çalışır?
Ücretsiz Airi temasıyla bir Tutor LMS kurs sayfasının kutudan çıktığı haliyle böyle göründüğünü burada görebilirsiniz .
Kursun ayrıntılarına ve ana hatlarına, eğitmenle ilgili bilgilere ve Şimdi Kaydolun harekete geçirici mesaj düğmesine güzel bir göz atabilirsiniz.
İsterseniz öne çıkan görseli bir tanıtım videosu ile de değiştirebilirsiniz (unutmayın – size o seçeneği göstermiştim):
Kutunun dışında iyi görünmesini seviyorum. Stil seçeneklerine sahip olsanız da, her şeyin güzel görünmesi için pek çok özel CSS’ye güvenmeniz gerekeceğini düşünmüyorum.
Birisi Şimdi Kaydol’u tıkladığında , oturum açması veya yeni bir hesap oluşturması için kalıcı bir istem alır:
Ardından kurs kontrol panelinde olacaklar. Burada aynı arayüzü kullanabilirler, ancak artık kurs durumunu, duyuruları ve diğer ayrıntıları da görebilirler.
Gömülü bir videoyla bireysel bir dersin nasıl göründüğüne dair bir örneği burada bulabilirsiniz. Kursiyerler, kursun ana hatlarını sol tarafta da görebilir:
Genel olarak, Udemy arayüzünü kullanmayı her zaman güzel bulduğum için, Udemy kurs arayüzüyle pek çok benzerlik görüyorum ve bunun olumlu olduğunu düşünüyorum.
Sevdiğim bir diğer özellik de, kursiyerlerin eğitmene ve diğer kurs katılımcılarına soru göndermesine ve/veya diğer kişilerin gönderdiği sorulara göz atmasına olanak tanıyan Soru-Cevap sekmesidir. Bu, kursunuza güzel bir etkileşim katar (yine de kullanmak istemiyorsanız Soru-Cevap özelliğini devre dışı bırakabilirsiniz):
Öğrenciler ayrıca kurslarını ve incelemelerini yönetebilecekleri kendi kontrol panellerine sahip olur ve eğitmenler de kontrol panelinde kazançlarını görmelerine olanak tanıyan yeni seçeneklere sahip olur:
Sonuç olarak, Tutor LMS’nin kullanıcı deneyimi açısından gerçekten parlak bir tasarıma sahip olduğunu düşünüyorum. Kendi açınızdan herhangi bir özel stil oluşturmadan, öğrencilerinize Udemy’yi anımsatan harika bir öğrenme deneyimi sunan kurslar oluşturabileceksiniz.
Şimdi yönetici panosuna geri dönelim ve size birkaç yönetim özelliği göstereceğim.
Kursları Yönet
WordPress kontrol panelinizde, öğrencileri, Soru-Cevap sorularını, test denemelerini ve eğitmenlerden gelen geri çekme isteklerini yönetmek için birkaç ayrı alana sahip olacaksınız:
Ücretsiz sürümde yönetim seçenekleri çok ayrıntılı değildir, ancak premium sürümde daha fazlasını elde edersiniz, o yüzden şimdi bunu inceleyelim.
Premium Özelliklerden Bazılarını Keşfedin
Yukarıda gördüğünüz her şey, WordPress.org’da bulunan Tutor LMS’nin ücretsiz sürümüyle yapıldı. Şimdi, Tutor LMS Pro için ödeme yaptığınızda elde ettiğiniz bazı yeni özellikleri inceleyelim.
Öncelikle, tercihlerinize göre yeni işlevselliği etkinleştirebileceğiniz veya devre dışı bırakabileceğiniz modüler bir Eklenti alanı elde edeceksiniz:
İşte en sevdiğim yeni özelliklerden bazıları…
Ön Uç Kurs Oluşturucu
Pro sürümüyle, siz veya sitenizdeki diğer eğitmenler, WordPress kontrol panelini kullanmak yerine ön uçtan kurslar oluşturabilirsiniz.
Gerçek kurs seçenekleri tamamen aynıdır – her şeyi ön uçtan yaparsınız.
Bir başka güzel özellik de ön uç düzenleyicinin çalışmanızı her 30 saniyede bir otomatik olarak kaydetmesidir, böylece kurs verilerinizi asla kazara kaybetmezsiniz.
Raporlar
Web siteniz ve bireysel kurslarınız için temel metrikleri görüntülemenizi sağlayan yeni bir Raporlar sekmesi alacaksınız :
E-postalar
Bu çok önemli — önemli olaylar için otomatik e-postalar ayarlayabileceksiniz, örneğin birisi bir sınavı veya kursu tamamladığında:
Yine de, e-posta işleviyle biraz daha derinlik görmek isterim.
E-posta otomasyonunun çevrimiçi kurslar için çok önemli olduğunu düşünüyorum, bu nedenle öğrencilere e-posta göndermek için daha fazla tetikleyici kullanabilmenin faydalı olacağını düşünüyorum.
Örneğin, bir sınavda başarısız olan veya belirli bir süre aktif olmayan birine e-posta göndermek.
Sertifikalar
Kursun tamamlanması için bir sertifika şablonu seçebilecek ve yetkilendiren şirket hakkında bilgi ekleyebileceksiniz:
Diğer özellikler
Size gösterdiğimin ötesinde, aşağıdakiler gibi diğer premium özelliklere de erişebileceksiniz:
- Size daha önce gösterdiğim tüm kısa sınav soru türleri.
- Bir kursa sınırsız ek ekleme yeteneği.
- Konuk ziyaretçilerin kursa kaydolmak zorunda kalmadan bazı kurs içeriklerini önizleme seçeneği.
- Belirli kurslara kimlerin kaydolabileceğini sınırlamak için kurs önkoşullarını belirleme yeteneği.
- Kursları tek bir eğitmen yerine birden çok eğitmenle başlatma seçeneği.
Öğretmen LMS Pro Fiyatlandırması
Tutor Pro LMS için tümü tam özellikli olan birkaç farklı fiyatlandırma planı vardır. Tek fark lisans ve kullanabileceğiniz site sayısıdır.
İlk olarak, size bir yıllık destek ve güncelleme sağlayan yıllık bir lisans için ödeme yapabilirsiniz:
- 1 site — 149,00 ABD doları
- 5 site — $199.00
- Sınırsız site — $299.00
Veya ömür boyu destek ve güncellemeler için ödeme yapabilirsiniz:
- 1 site — $399.00
- 5 site — $599.00
- Sınırsız site — $999.00
Öğretmen LMS Hakkında Son Düşünceler
Geliştirici Themeum’un gerçekten parlak bir eklenti oluşturduğunu düşünüyorum . Arka uç arabirimi kullanışlıdır ve diğer bazı eklentilerin sizi zorladığı gibi milyonlarca sekme açmadan kurs içeriği oluşturmayı kolaylaştırır.
Ek olarak, kursiyerler için ön uç deneyiminin kutudan çıkar çıkmaz gerçekten güzel olduğunu düşünüyorum. Bu harika Soru-Cevap özelliğiyle tamamlanan Udemy tarzı ders görüntüleyiciyi özellikle seviyorum.
Udemy’den bahsetmişken, sitenizi diğer eğitmenlerin kurslarına açıp onlardan komisyon alabilmeniz de hoşuma gitti. Bu, sitenizden para kazanmanın başka bir yolunu sunar.
Bununla birlikte, Tutor LMS’nin e-posta otomasyonu ile daha ayrıntılı bilgi alma yeteneği gibi diğer LMS eklentilerinin sahip olduğu daha ayrıntılı özelliklerden bazılarında eksik olduğunu düşünüyorum. Ancak, bu incelemeyi yazdığım sırada Tutor LMS henüz altı aydan daha yeniydi ve onları yıllardır var olan eklentilerle karşılaştırıyorum. Esasen, Tutor LMS’nin daha yerleşik hale geldikçe ve temelleri üzerine inşa ettikçe bu açığı kapatacağını düşünüyorum.
WordPress.org’da sunulan bu kadar cömert bir ücretsiz sürümle , onu denemenizi ve çevrimiçi kurslarınız için doğru olup olmadığını görmenizi tavsiye ederim.