Yeni blogunuzu başlatmak için WordPress.com’u kullanmanız gerekip gerekmediğini merak mı ediyorsunuz?
WordPress’te yeniyseniz, İnceleGO ve diğer uzmanların neden WordPress.org’u WordPress.com’dan daha fazla önerdiğini merak ediyor olabilirsiniz. WordPress.com’un kullanımı kolay olsa da, web sitenizi ilk oluşturduğunuzda fark edemeyeceğiniz birçok tuzakla birlikte gelir.
Bu makalede, ihtiyaçlarınıza en uygun web sitesi oluşturucuyu seçebilmeniz için WordPress.com’un sınırlamalarını açıklayacağız.
WordPress.com ve WordPress.org Karşılaştırmasına Genel Bakış
Başlamadan önce WordPress.org ile WordPress.com arasındaki temel farkı gözden geçirelim .
WordPress.org, web siteleri oluşturmak için kullanılan bir yazılım türü olan açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemidir (CMS).
Açık kaynak, yazılımın herkesin indirmesi ve değiştirmesi için ücretsiz olarak mevcut olduğu anlamına gelir.
WordPress.org’un kendisi ücretsiz olsa da, bu platformda bir web sitesi başlatmak için barındırma ve alan adı için ödeme yapmanız gerekecektir . Bu nedenle WordPress.org’a genellikle kendi kendine barındırılan WordPress de denir.
Öte yandan WordPress.com , WordPress.org ile aynı WordPress yazılımını temel alan bir web sitesi oluşturucusudur. WordPress kurucusu Matt Mullenwegg tarafından kurulan Automattic tarafından yönetilmektedir.
WordPress.com ile kullanıcıların kendi barındırma planlarını bulmalarına ve yazılımı kendilerinin yüklemelerine gerek yoktur. Ücretsiz bir plan veya mevcut ücretli planlardan birini seçebilirler ve Automattic onlar için web sitesini barındıracaktır.
WordPress’e yeni başlayan blog yazarları için , hostinginizin halledilmesi daha uygun bir seçenek gibi görünebilir.
WordPress Eklentilerine Sınırlı Erişim
İster WordPress.com ister WordPress.org kullanın, temel yazılım yalnızca basit bir kişisel blog veya web sitesi oluşturmanıza olanak tanır. Bu, yalnızca içerik yazabileceğiniz, resim ekleyebileceğiniz, sayfalarınızı veya gönderilerinizi yayınlayabileceğiniz anlamına gelir, hepsi bu.
İletişim formu eklemek veya çevrimiçi satış yapmak gibi özel şeyler yapmak için yerleşik araçlar yoktur. Bu özellikleri kullanmak istiyorsanız, WordPress yazılımını genişleten bir uygulamaya benzeyen bir WordPress eklentisi yüklemeniz gerekecektir .
WordPress.org’da çeşitli işlevler için 59.000’den fazla ücretsiz eklentiye erişebilirsiniz. Web tasarımınız için daha fazla özelleştirme seçeneği elde etmek için bir sayfa oluşturucu veya sitenizin performansını izlemek için bir Google Analytics eklentisi yükleyebilirsiniz .
Bu eklentiler, WordPress’i basit bir blog platformundan güçlü ve yaygın olarak kullanılan bir web sitesi oluşturucuya dönüştüren şeydir .
Bu arada, WordPress.com kullanıcılarının bu ücretsiz eklentilere erişimi sınırlıdır. Yeni başlayanlar için, bunları yükleyebilmek için bir İçerik Oluşturucu planına veya daha yüksek bir plana sahip olmanız gerekir. Planın kendisi aylık 25 dolar tutuyor ve bu da başlangıçta oldukça pahalı.
Ayrıca İçerik Oluşturucu planınız veya daha yüksek bir planınız olmadığı sürece üçüncü taraf premium eklentileri yükleyemezsiniz .
WordPress.org kullanıyorsanız ne olursa olsun herhangi bir ücretsiz veya premium eklentiyi yükleyebilirsiniz. Farklı bir barındırma sağlayıcısı kullanıyorsanız , o zaman mutlaka sahip olmanız gereken bazı WordPress eklentilerini önceden yüklenmiş olarak bile alabilirsiniz , böylece bunları hemen kullanabilirsiniz.
WordPress Temalarına Sınırlı Erişim
WordPress temaları, kullanıcıların web sitelerini tasarlamak için yükleyebilecekleri kullanıma hazır şablon dosyalarıdır. Bu şekilde sitenizin iyi görünmesini sağlamak için herhangi bir kodlama veya tasarım becerisine ihtiyacınız olmayacak.
WordPress.org ile 11.000’den fazla ücretsiz tema arasından seçim yapma veya seçtiğiniz premium temayı yükleme özgürlüğüne sahip olacaksınız.
Ancak tıpkı eklentilerde olduğu gibi WordPress.com kullanıcılarının temalara erişimi sınırlıdır. Ücretsiz plan ve Başlangıç planı kullanıcıları ücretsiz temaları kullanabilirken, premium ve üçüncü taraf özel temalar yalnızca Explorer planı veya üzeri kullanıcılar için mevcuttur.
Başka bir deyişle, premium temanın maliyetinin yanı sıra, onu kurabilmek için ayda 8 ABD Doları veya daha fazlasını da ödemeniz gerekecek.
Elbette mevcut 11.000’den fazla ücretsiz tema harika. Ancak çoğu zaman premium temalar , daha fazla özelleştirme seçeneği ve benzersiz tasarımlar gibi gelişmiş özelliklerle birlikte gelir.
Temanızı CSS kullanarak nasıl şekillendireceğinizi bilseniz bile , Premium veya daha yüksek bir planınız olmadığı sürece bunu WordPress.com ile yapamazsınız.
Sınırlı e-Ticaret Özellikleri
WordPress.com’daki çevrimiçi mağaza özellikleri yalnızca Girişimci planı veya daha yüksek bir planı satın almanız durumunda kullanılabilir.
Bu planın maliyeti aylık 45 ABD dolarıdır ve premium mağaza temaları , envanter yönetimi, sınırsız ürün ve %0 komisyon ücreti gibi özellikleri içerir.
Küçük bir işletme işletiyorsanız bu fiyat etiketi, özellikle WordPress.org ile karşılaştırıldığında biraz yüksek gelebilir.
WordPress.org’da çevrimiçi satış yapmak için ücretsiz WooCommerce eklentisini yükleyebilirsiniz . Ardından birden fazla fiziksel ve dijital ürün satabilir, vitrin sayfalarınızın çalışmasını sağlayabilir ve çevrimiçi ödeme yöntemlerini etkinleştirebilirsiniz.
Daha fazla özelliğe ihtiyacınız varsa, temel WooCommerce eklentisini genişletmek için tonlarca ücretsiz ve premium WooCommerce eklentisi mevcuttur. Bu şekilde, küçük işletme bütçenizi en üst düzeye çıkarmak için gerçekten ihtiyacınız olan araçları satın alabilir ve kullanabilirsiniz.
Sınırlı SEO Özellikleri
Arama motoru optimizasyonu (SEO), web sitenize daha fazla trafik çekmek için en önemli pazarlama taktiklerinden biridir. Hem WordPress.com hem de WordPress.org, içeriğinizi arama motorları için optimize etmeyi kolaylaştıran özelliklere sahiptir.
Örneğin, her iki platform da blok düzenleyicide başlık etiketleri içerir. Bunları sayfalarınızda veya yayınlarınızda yapı oluşturmak ve arama motorlarının ve kullanıcıların içeriğinizde gezinmesine yardımcı olmak için kullanabilirsiniz.
Ayrıca görsellere daha fazla bağlam sağlamak için bir alternatif metin düzenleyiciye de sahiptirler. Arama motorları bu bilgiyi görselin neyle ilgili olduğunu anlamak için kullanır. Ekran okuyucular ayrıca web’de gezinirken görme engelli kullanıcılara metni yüksek sesle okur.
WordPress.com ve WordPress.org’u farklı kılan şey, SEO eklentilerine erişimdir.
Daha fazla SEO kontrolü elde etmek için WordPress.org’da All in One SEO gibi bir eklentiyi kolayca yükleyebilirsiniz . Bu eklentinin bazı özellikleri arasında meta başlık ve açıklama düzenleyicisi, sayfa içi içerik önerileri, dahili bağlantı asistanı vb. yer alır.
Bu arada, ücretsiz bir WordPress.com kullanıcısıysanız bu özelliklere erişemezsiniz. Jetpack’in SEO araçlarını kullanmak ve bir SEO eklentisi yüklemek için Creator planına (ayda 25 ABD doları) ihtiyacınız olacak .
Bu, özellikle sınırlı bir bütçeniz varsa, içeriğinizi optimize etmeyi ve teknik SEO yapmayı oldukça zorlaştırır.
Bununla birlikte, tüm WordPress.com planlarında, WordPress blog yazılarınızdaki hataları kontrol etmek için 20 ücretsiz istek sağlayan entegre bir Jetpack AI Asistanı bulunur . Ancak geri bildirim özellikle SEO ile ilgili olmayacaktır.
Web sitenizin performansını değerlendirmek için Jetpack aracılığıyla istatistikleri de görebilirsiniz. Yine de MonsterInsights gibi bir Google Analytics eklentisini kullanmak kadar derinlemesine değil .
Sınırlı Para Kazanma Fırsatları
WordPress.com’da para kazanma yıllar geçtikçe gelişti ancak web sitenizden para kazanmak istiyorsanız hala bazı dezavantajları var.
Bugün tüm WordPress.com planları bağışlara, ipuçlarına, ödeme düğmelerine, ücretli içerik geçişine ve ücretli abonelere izin veriyor. Sitenizde yalnızca üyelere özel ayrıcalıklar sunmak isteyen bir içerik oluşturucuysanız bu seçenekler harikadır.
Bununla birlikte, PayPal ödemelerini yalnızca Başlangıç planı veya daha yüksek bir plan kullanıyorsanız kabul edebilirsiniz. PayPal internette en yaygın kullanılan ödeme yöntemlerinden biridir, dolayısıyla ona sahip olmamak potansiyel satışları kaçırmanıza neden olabilir.
Ayrıca, WordAds (WordPress’in reklam programı) yalnızca Explorer veya üzeri kullanıcılar için mevcuttur.
Üstelik WordPress.com ödemelerinizden komisyon ücreti alır ve bu da kârınızı düşürür. Oran %0 ila %10 arasında değişir ve planınız ne kadar ucuzsa ücretler de o kadar yüksek olur.
Öte yandan WordPress.org, blogunuzdan veya web sitenizden nasıl para kazanacağınıza dair herhangi bir sınırlama getirmez. Sonuç olarak, geliriniz üzerinde tam kontrole sahip olabilirsiniz.
Olası Web Sitesinin Askıya Alınması (Uyarı Olmadan)
Sınırlı para kazanmadan bahsetmişken WordPress.com, diğer şeylerin yanı sıra reklamcılıkla ilgili hizmet koşullarına uymamanız durumunda sitenizi de kapatabilir.
Spam ve yasa dışı faaliyetlerden kaçınmak gibi diğer kurallar oldukça standarttır. Ancak bazı kullanıcılar, uyarı yapılmadan beklenmeyen askıya alma durumlarını bildirdi.
Kullanıcı kılavuzlarında şu ifadeler yer alıyor: “Bunların yalnızca yönergeler olduğunu unutmayın; yorumlar yalnızca bize bağlıdır. Bu yönergeler kapsamlı değildir ve değişebilir.”
Öte yandan WordPress.org’un bu tür özel şartları veya yönergeleri yoktur. Ücretsiz bir yazılım olduğundan politikalar barındırma sağlayıcısına ve sunucu yapılandırmasına bağlıdır. Bu, kullanıcılara daha fazla esneklik sunar ancak barındırıcınızın kurallarına uymanız gerekir.
Sınırlı Markalama Fırsatları
WordPress.com’un bir başka sınırlaması da web sitenizin markası üzerinde tam kontrole sahip olmamanızdır.
Renk şemasını değiştirmek , özel bir logo eklemek ve site düzenini özelleştirmek de dahil olmak üzere sitenizin görünümünü bir dereceye kadar özelleştirebilirsiniz .
Ancak Ücretsiz ve Başlangıç planlarında özelleştirme düzeyi sınırlıdır. Temanın stilini nasıl değiştirdiğinize bağlı olarak premium stil kullandığınıza ve bunu kullanmak için yükseltme yapmanız gerektiğine dair bir bildirim alabilirsiniz.
Dahası, ücretsiz WordPress.com planını kullanırsanız web sitenizde WordPress.com reklamları görüntülenecektir.
WordPress.org’da sitenizi markalama konusunda çok daha fazla esnekliğe sahipsiniz ve siz onları oraya koymadığınız sürece web sitenizde hiçbir reklam gösterilmeyecektir.
WordPress.com’un bir avantajı da tüm planlarda özel alan adının kullanılmasına izin vermesidir . Ücretli planlar ayrıca bir yıllık ücretsiz alan adı ile birlikte gelir. Ancak bu özellik yeni bir şey değil, özellikle de Bluehost gibi birçok WordPress barındırma sağlayıcısı da bunu sunduğundan.
Sınırlı Performans ve Güvenlik
Diğer birçok web sitesi oluşturucu gibi WordPress.com da işinizi kurarken satın alabileceğiniz çeşitli planlar sunar. İşin zor yanı, belirli güvenlik ve performans özelliklerinin yalnızca belirli bir plana yükseltme yaptığınızda kullanılabilmesidir.
Örneğin, Jetpack’in gerçek zamanlı yedekleme ve çalışma süresi izleme özelliklerini yalnızca Yaratıcı ve Girişimci kullanıcılar kullanabilir . Bu araçlar sitenizin her zaman kullanılabilir olmasını sağlamaya yardımcı olabilir ve bir felaket durumunda sitenizi geri yükleyebilirsiniz.
Daha düşük seviye planlara sahip kullanıcılar bu özellikleri kullanamaz. Bunları etkinleştirmek için kendi yedekleme eklentilerini de yükleyemezler .
Creator’ın altındaki planlar , çoğu büyük web barındırma sağlayıcısının sunduğu temel bir güvenlik özelliği olan web uygulaması güvenlik duvarını da içermez .
Birçok kişi bu sorunlardan kaçınmak için kendi kendine barındırılan WordPress.org’u seçiyor. Bununla birlikte bir barındırma platformu seçebilir ve depolama alanı, bant genişliği ve ihtiyaçlarına en uygun diğer kaynakları içeren bir barındırma planı satın alabilirler.
Barındırma hizmeti yedekleme gibi belirli araçları içermiyorsa kullanıcı bunu etkinleştirmek için Duplicator gibi bir eklentiyi serbestçe yükleyebilir.
Bu nedenler, özellikle çevrimiçi bir işletme için WordPress.org’u WordPress.com’dan çok daha ölçeklenebilir bir seçenek haline getiriyor.
WordPress.org Yerine WordPress.com Ne Zaman Kullanılmalı?
Çoğu durumda WordPress.com yerine WordPress.org kullanmanızı öneririz. Bununla birlikte, deneyimlerimize dayanarak WordPress.com’un şu durumlarda uygun olabileceğini söyleyebiliriz:
- WordPress.com alt alan adıyla ücretsiz bir blog oluşturmak istiyorsunuz – Yalnızca kişisel bir blog çalıştırıyorsanız ve onu markalaştırma niyetiniz yoksa, ücretsiz bir WordPress.com web sitesi iyi bir seçenek olabilir.
- Basit bir blog veya web sitesi çalıştırmak için gösterişten uzak bir çözüm istiyorsunuz – Bu durumda, herhangi bir üçüncü taraf eklentisine ihtiyacınız olmayabilir ve Ücretsiz, Başlangıç veya Explorer planından memnun olabilirsiniz.
- Hepsi bir arada web sitesi oluşturma çözümünü kullanmak isteyen bir içerik yaratıcısı veya çevrimiçi işletme sahibisiniz ; WordPress.com’un Yaratıcı ve Girişimci planları zaten bu kullanım senaryolarına göre uyarlandığından uygun olabilir.
- Doğrudan WordPress desteğine ihtiyacınız var – WordPress.org ile alacağınız yardım genellikle topluluk forumlarından, WPBeginner gibi bloglardan veya tema veya eklenti geliştiricilerinden gelir. Ücretli bir WordPress.com kullanıcısıysanız doğrudan e-posta veya canlı sohbet desteği alabilirsiniz.
WordPress.com’dan WordPress.org’a Geçiş
WordPress.com belirli türdeki kullanıcılar için iyi olsa da birçok WordPress.org barındırma sağlayıcısı, bu açık kaynaklı platformun kullanımını çok daha kolay hale getiren çözümler sunuyor.
Örneğin, Bluehost , Hostinger ve SiteGround gibi barındırma hizmetleri tek tıkla WordPress yükleyicisini içerir. Bu şekilde platformu manuel olarak kurmanıza gerek kalmayacak. Sadece birkaç düğmeye tıklayın ve WordPress’e hemen giriş yapabilirsiniz.
En iyi yanı, WordPress.org’un sitenizden nasıl para kazanacağınızı veya WordPress hesabınıza yükleyebileceğiniz eklentileri kısıtlamamasıdır. Bu size işletmenizin faaliyetleri ve büyümesi üzerinde tam kontrol sağlar.
Zaten bir WordPress.com siteniz varsa ancak bundan memnun değilseniz, sitenizi kolayca WordPress.org’a taşıyabilirsiniz. Blogunuzu WordPress.com’dan WordPress.org’a nasıl taşıyacağınızla ilgili adım adım kılavuzumuzu okuyabilirsiniz .
Bu makalenin WordPress.com’un sınırlamalarının neler olduğunu öğrenmenize yardımcı olacağını umuyoruz.