Daha önce bir sürü anahtar kelime ekleyebilseydik ve buna SEO diyebilseydik, bugün çok fazla izlemek zorunda kalmazdık. Özellikle algoritmalar çok sık değişirken.
Ancak, WordPress sitenizin gelişmesini istiyorsanız , tıklamaların %67,60’ını oluşturan aramadaki ilk sayfa ve ilk beş arasında kalmalısınız .
SEO’nuzun iyi olup olmadığından emin değil misiniz? Sizi daha üst sıralarda yer almaktan alıkoyan şeyin ne olduğunu bilmek ister misiniz? Öyleyse, WordPress web sitenizin SEO dostu olmadığına dair 7 anlatı işareti.
1. Yavaş Yükleme
Özetle, yüklenmesi 3 saniyeden uzun sürerse, çevrimiçi kullanıcıların %53’ü siteyi terk edecektir. Bilgiye anında erişmeye alışkınız ve bilgiyi daha hızlı sağlayacak başka birçok web sitesi olduğunu biliyoruz. Google, hızlı web sitelerini de takdir eder (amacı yarım saniyedir) ve onları daha üst sıralara yerleştirir.
Yükleme hızını ölçmek için WebPageTest veya PageSpeed Insights gibi araçları kullanabilirsiniz .
WordPress web sitenizin yavaş olduğunu fark ettiyseniz, atabileceğiniz birkaç hızlı adım var.
Daha İyi Barındırma Seçin
Bir barındırma sağlayıcısı seçmeniz ve web sitenizin boyutuna bağlı olarak plan yapmanız gerekir. Küçük, paylaşılan bir barındırma, günlük 1000’den az ziyaretçisi olan web siteleri için iyi sonuç verebilir. Ancak, büyük bir web siteniz varsa, bu tür trafik hacimlerini etkin bir şekilde ele almak için planınızı büyütmeniz gerekir. Ayrıca, genel site performansını iyileştirmeye yardımcı olmak için her zaman Contabo (İnceleGO’nun kullandığı) gibi yerleşik önbelleğe alma seçeneklerine sahip güvenilir bir Hosting seçmenizi öneririz.
Görüntü Boyutunu Küçült
Görüntüler genellikle her şeyden daha ağırdır ve genellikle sitenin yavaş olmasının ana nedenlerinden biridir. Photoshop veya Kraken gibi ücretsiz bir çevrimiçi araç aracılığıyla kaliteyi kaybetmeden boyutu küçültün . Veya ücretsiz EWWW Image Optimizer veya premium WPCompress gibi eklentilerle yapabilirsiniz
CSS ve JS Dosyalarını Küçültün
Sitenizdeki CSS ve JS çağrılarını ve dosya sayısını azaltın. Bunu manuel olarak yapmak için kullanabileceğiniz Google tarafından sağlanan kılavuzlar vardır veya bu işlemi sizin için yönetmek için önbellek yani Cache eklentisi WPRocket gibi bir eklenti kullanabilirsiniz . Akılda tutulması gereken önemli noktalar şunlardır:
- Farklı ülkelerdeki internet hızını ayarlamak için CDN kullanın
- Kullanılmayan eklentileri devre dışı bırak
- Temiz veritabanı (istenmeyen veriler, bot yorumları, eski taslaklar vb.)
- Harici komut dosyalarının sayısını azaltın
2. Duyarlı Olmayan Tasarım
Akıllı telefonlar muhtemelen hayatımızın bilgisayarlardan daha büyük bir parçası haline geldi. Dizüstü bilgisayar olmadan tatile gitmeyi veya sadece parkta yürüyüşe çıkmayı hayal edebiliriz. Ama akıllı telefonlar? Her zaman elimize yapıştırılmalıdır. Telefonun kilidini açmak ve bilgisayarın yüklenmesini beklemek yerine arama yapmak daha hızlıdır.
Dolayısıyla, mobil trafik 2020 boyunca sürekli olarak %50’nin üzerine çıktı , bu da web sitenizin mobil uyumlu bir sürümüne sahip olmadığınız için trafiğin %50’sini kaybedebileceğiniz anlamına geliyor. Ve hayır, içerik ne kadar iyi olursa olsun, hiç kimse gülünç görünen slaytları ve düzenleri yakınlaştırmak için web sitesinde kalmayacak.
Kendi başınıza duyarlı bir tasarım oluşturabilirsiniz. Mevcut temanızı değiştirmek istemiyorsanız bu mantıklı olabilir, ancak kodlama bilgisi gerektirecek ve çok zaman ve test gerektirecektir.
Mevcut temanızla mobil bir sürüm oluşturmanıza yardımcı olması için JetPack veya WP touch gibi eklentileri de kullanabilirsiniz . Bunu kendi başınıza yapmaktan daha kolaydır, ancak yine de en kolay seçenek değildir.
Ancak en iyi seçiminiz, yalnızca duyarlı bir tema seçmektir. WordPress, duyarlı bir tasarıma sahip çok sayıda ücretsiz tema sunar. Ve hemen hemen tüm premium temalar da duyarlı. Buradaki avantaj, sitenizin mobil cihazlarda harika görünmesini sağlamak için her şeyin tema geliştiricisi tarafından kodlanmış ve test edilmiş olmasıdır. Böylece gereksiz bir iş yapmanıza gerek kalmaz.
Örneğin Avada WordPress temasına bir göz atın . Bu tema, herhangi bir cihazda harika görünmek için akıcı, duyarlı bir tasarımla ustaca kodlanmıştır. Ayrıca, site düzenlerinizde gerçekten ince ayar yapmak istiyorsanız, özelleştirilebilir kırılma noktası ayarları bile vardır.
Daha fazla ayrıntı için bu WordPress kılavuzunu okuyabilirsiniz , ancak iyi kodlanmış, duyarlı bir WordPress teması seçtiğiniz sürece gerçekten iyi olmalısınız.
3. Kafa Karıştırıcı URL Yapısı
Düzgün URL’ler, okuyucular için değil, çoğunlukla algoritmalar için önemlidir. İyi bir URL, makalenin ana konusunu ve ana anahtar kelimeleri içermelidir, çünkü botlar, biz normal kullanıcılar, başlıkları okurken onu okur. Bağlantı rastgele rakamlardan ve harflerden oluşuyorsa, bot web sayfasının derinliklerine inmez.
Yine de, kullanıcıların kabataslak bir bağlantıyı takip etme olasılığının da düşük olduğunu unutmayın. Bu nedenle, URL oyununuzun seviyesini yükseltmek için iki harika nedeniniz var.
Kalıcı Bağlantı Yapısı
URL’lerin oluşturulma şeklini değiştirmek için WordPress sitesinin yönetim panosunu ziyaret edin, Ayarlar’a gidin ve Kalıcı Bağlantılar bölümünü bulun . Şimdiki ayarınız muhtemelen tarih ve saattir, bir gönderi adı seçmek daha iyidir.
URL Slug’ları
Yapınız yerindeyken, yeni içerik eklerken gönderi ve sayfa bağlantıları bağlantıları için bilgi bilgisini de özelleştirebilirsiniz. Yeni bir gönderiyi veya sayfayı düzenlerken, editörün üst kısmındaki kalıcı bağlantının yanındaki “Düzenle” düğmesini tıklamanız yeterlidir.
URL’leri nasıl daha iyi optimize edeceğinizi anlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçları vardır :
- içeriği kategorilere ayır
- büyük harflerden kaçının
- durak sözcüklerini kaldırın (örnekler: a, an, as, it, may, of, to)
- kelimeleri ayırmak için tire kullanın, alt çizgi kullanmayın
- mobil uyumlu olduğunuzu belirtmek için sayfalara duyarlı URL’ler ekleyin
- yeni URL hedefleri olan sayfalar için 301 yönlendirmeleri uygulayın
Ayrıca, size en SEO dostu URL’ler konusunda ipucu verecek bazı eklentiler de var, ancak sadece yukarıdaki SEO dostu ipuçlarını kullanmak çok yardımcı olacaktır.
4. Eksik XML Site Haritası
Ve herhangi bir web sitesinin önemli bir parçası da XML site haritasıdır. Bu, arama motorlarının sitenizi tarayabilmesi ve sayfalarınızı dizine eklemeye başlayabilmesi için genel web sitenizin yapısını özetleyen bir tür listedir. Her web sitesi için bir site haritası gereklidir ve sizinkini oluşturmayı unutmamanız önemlidir.
İdeal olarak bir site haritası, sitenizin içeriğini doğal bir şekilde düzenler. Dalları olan bir ağaç gibi düşünün. Örneğin, blogunuz var, ardından blog yazılarınız var, sonra bu yazılar için bir kategoriniz, yazarınız, başlığınız vb. olabilir.
Site haritalarını manuel olarak oluşturabilirsiniz, ancak neyse ki bir WordPress site haritası oluşturmak için yalnızca bir eklenti yüklemeniz gerekir. Çoğu iyi SEO eklentisi, temel bir özellik olarak XML site haritalarını içerecektir.
5. Uygunsuz Başlık Etiketleri
Arama motorlarında çıkan sonuçlar link, başlık etiketi, meta açıklama gibi bir sırayla görüntülenir. Bağlantılar genellikle küçük bir yazı tipiyle yazıldığından ve URL’ye bakmak kullanıcının ilk önceliği olmadığından, başlığı en başta keşfedeceklerdir.
Arama motorları kesinlikle başlıklara dikkat eder ve hatta başlık etiketleri makalenin içeriğini yansıtmadığı için iyi ziyaret edilen siteleri daha düşük sıralayabilir. Açılan sekmeler dizisinde açıklayıcı başlıklara sahip sayfaları bulmak ve sosyal medyada yeterince paylaşmak daha kolaydır.
Bu nedenle, başlıklarınızı 60 karakter uzunluğunda tutmaya çalışın (w, m, o gibi daha fazla yer kaplayan karakterler kullanırsanız daha az), tamamen büyük başlıklardan kaçının, anahtar kelimeleri kötüye kullanmayın ve sonuna marka veya site adınızı ekleyin. . Ana tavsiye, sayfanın içeriğini yansıtmaktır: esprili ve eğlenceli başlıklar yaratıcıdır ancak SEO sıralaması için en iyi seçenek olmayabilir.
6. Meta Açıklama
Meta açıklamalar arama motorlarından çok kullanıcıları hedefler. Web sayfasının kendileri için alakalı olup olmadığına hangi kullanıcıların karar verdiğine bağlı olarak içeriğin bir önizlemesidir. Sonuç olarak, iyi bir meta açıklama, yüksek tıklama oranları dünyasına geçişiniz olabilir.
Google, daha sık ziyaret edilen sayfaları daha üst sıralara koyma eğiliminde olduğundan, meta açıklamaları kullanmak, SEO oyununuzu hızlandırmanın dolaylı bir yoludur.
Peki meta açıklama nasıl olmalı?
160 karakter civarında olmalı, kolay kelimeler ve kısa cümleler içermelidir ve aslında sayfanızın ne hakkında olduğunu açıklar. Ayrıca, bazı anahtar kelimelerle renklendirmek (ne pahasına olursa olsun doldurmaktan kaçınmak) ve bir harekete geçirici mesaj eklemek de mantıklıdır. Karşılaştığımız en iyi tavsiyelerden biri, meta açıklamanızı bir reklam olarak ele almaktır: ağrılı noktalara hitap edin ve aciliyeti tanımlayın. Ve yine – bir eklenti kullanmak, meta açıklamanızı optimize etmeyi çok daha kolay hale getirebilir (yukarıdaki ekran görüntüsünde görüldüğü gibi).
7. Çok Fazla Anahtar Kelime
Arama motorları aslında içeriği okuyup değerlendirecek kadar insana yakın değildir. Böylece alaka düzeyini ararlar ve anahtar kelime sayısı bununla ilişkilidir.
SEO ilk kez bir şey haline geldiğinde ve algoritmalar basit ve anlaşılır olduğunda, web siteleri bir makalede birçok anahtar kelimeyi sıkıştırdı ve işe yaradı. Peki ya bugün? Bugün çok fazla iyi bir şey var ve anahtar kelime doldurmaktan kaçınılmalıdır.
Google, yalnızca daha alakalı içerik için değil, aynı zamanda daha iyi bilgiler için de baskı yapar. Anahtar kelime doldurmanın kaliteyi büyük ölçüde kötüleştirmesinin nedeni, metnin çok doğal olmamasıdır. Pazarlamacılar, belirli bir anahtar kelimeyi kullanmak için alakasız cümleler kurar ve aynı kelimenin üç cümlelik bir paragrafta üç kez tekrarlandığını görebilirsiniz. Bu nedenle Google, çok fazla anahtar kelimenin olduğu sayfaları daha düşük sıralayabilir.
Ne zaman çok fazla, sorabilirsiniz? Eh, arama motorları sırlarını değil, pazarlamacıları %3-5 anahtar kelime yoğunluğunda ifşa eder.
Daha iyi anahtar kelime kullanımı için diğer ipuçları çeşitlilik ve varyasyonlardır. Örneğin Google, çeşitli anahtar kelimelere ve eş anlamlılara sahip sayfaları, aynı kelimeyi tekrar eden gönderilerden çok daha fazla takdir eder.
8. Yinelenen İçerik
İçerik üretmek kolay değil, anlıyoruz. Her zaman trendleri izlemeniz ve bir şeyler yazmak veya yaratmak için çaba sarf etmeniz gerekiyor. Yine de, daha az içerik üretmek, benzersiz bir parça sunmak daha iyidir.
Mesele sadece ahlak meselesi değil. Arama motorları, kopyalanan içeriği oldukları gibi etik robotlar olarak en alt sıraya koyacaktır.
Bazen bir web sitesinde yinelenen içerik olabilir. Örneğin, ürün açıklamalarınız çok benzer veya aynı URL parametrelerine sahip. Bu nedenle, web sitesindeki açıklamaları ayırt etmeye çalışın (ve diğer sitelerle aynı olup olmadığını kontrol edin).
Harici yinelenen içerikle ilgiliyse, içeriği çalmaktan veya otomatik olarak yeniden yazmaktan kaçının. Bazen, herhangi bir amaç olmadan içeriği intihal edebilirsiniz: sonuçta internette her türlü cümle kullanılmıştır. Bu nedenle, herhangi bir kasıtsız kopyalamayı önlemek için bir intihal denetleyicisi kullanın.
Ya Biri İçeriğinizi Kopyalarsa?
Ve başka biri içeriğinizi kopyalamışsa, onlara mesaj göndermekten çekinmeyin. Sitenize bağlantı veren bir rel=”canonical” etiketi eklemelerini isteyebilirsiniz, bu da esasen sitenize orijinal kaynak olarak kredi verir (sitelerinde bir makaleyi yeniden yayınlamayı seçtiğinizde Medium bu şekilde çalışır). Veya soruna neden olan sitenin sizden çaldıkları içeriği basitçe kaldırmasını istiyorsanız bir DMCA yayından kaldırma bildirimi gönderebilirsiniz. Her ikisi de web’deki yinelenen içerikle başa çıkmak için sağlam eylemlerdir.
Sonuç olarak – SEO Devam Eden Bir Süreçtir
SEO bugün yıllar önce olduğu kadar kolay değil. Yine de, makalede açıklanan tüm işaretleri ortadan kaldırmak oldukça mümkündür. Ve bunların çoğunu iyi bir barındırma ( Contabo gibi ) ve bir SEO eklentisi yardımıyla yönetebilirsiniz; bunların her ikisi de sayfa optimizasyonunda harcadığınız çabayı önemli ölçüde azaltacaktır.
Özellikle, yukarıdaki uyarı işaretlerinin çoğunu belirlemenize ve çözmenize yardımcı olabilecek Rank Math SEO’yu seviyoruz . Rank Math Premium, SEO başlığı, bilgi ve metayı özelleştirmek için kullanımı kolay seçenekler içerir. Ek olarak, eklenti otomatik XML oluşturma, tekrarlanan içeriğiniz olup olmadığını size bildiren bir içerik “okunabilirlik” kontrolü ve anahtar kelimelerinizi yeterince (veya çok fazla) kullanıp kullanmadığınızı size söyleyebilecek bir SEO analizi sunar.
Ayrıca genel SEO’nuzu izlemenize, yönetmenize ve iyileştirmenize yardımcı olması için ahrefs veya Moz gibi birinci sınıf bir hizmete yatırım yapabilirsiniz . Her ikisinin de aylık 99 dolardan başlayan planları vardır ve SEO uyarı işaretlerini takip etmek için kullanabileceğiniz SEO denetim araçları içerir.
Hepsini bir kerede uygulamak çok zorsa, her seferinde bir adım atın. Yine de hiçbir şey yapmamaktan ve arama motorlarının dağınık bir URL gibi aptalca nedenlerle sıralamanızı düşürmesine izin vermekten daha iyidir.