Dünyada en çok tercih edilen açık kaynaklı, ücretsiz olarak dağıtılan blog sistemi olan WordPress için kurulması gereken eklentileri incelemeye aldık.
WordPress açık kaynak kodlu sistemiyle kurmuş olduğunuz blogunuzun özelliklerini iyileştirmek ve daha fazla özellikler eklemek için farklı özelliklerde eklenti kurarak hayalinizdeki blog veya web sitesine sahip olabilirsiniz.
WordPress blog sayfanızı daha özel yapmanız için en çok kullanılan en popüler 7 WordPress eklentisinin özellikleriyle beraber dilim döndüğünce sizlerle paylaşmak istedim.
1 – All İn One SEO Pack
WordPress ile kurulan siteler için benzeri bulunmayan SEO (Arama Motoru Optimizasyon) eklentisidir. Otomatik Sitemap oluşturma, otomatik başlıklar ve meta açıklamaları gibi bir çok özelliği bulunur. Bu eklenti kurulduktan sonra fazla bir ayarlama yapmadan tüm SEO(Arama Motoru Optimizasyon) işlemlerini kolaylıkla yapabilirsiniz. Ayrıca sürekli güncellenen, WordPress ile tam uyumlu, arama motoru dostu bir eklentidir.
2 – Contact Form 7
WordPress ile kurulan sitelerde en çok tercik edilen adından da anlaşılacağı gibi bir iletişim formu eklentisidir. Sitenize giriş yapan ziyaretçinin sizinle iletişime geçmek için tasarlanan iletişim form oluşturmaya yarayan bir eklentidir. Çok kullanışlı, yönetilmesi kolay, kullanıcı dostu bir eklentidir.
Ajax tabanlı, CAPTCHA desteğine sahip iletişim formu eklentisi olan Contact Form 7, aynı site üzerinde istediğiniz kadar iletişim formu oluşturmanıza da olanak sağlar.
3 – Google XML Sitemaps
Eklenti web sitenizin daha iyi indekslenmesi için Google , Bing, Yahoo ve Ask.com gibi arama motorlarına yardımcı olmak için özel bir XML site haritası oluşturarak Google , Bing, Yahoo ve Ask.com arama motorlarına sitenizde yer alan sayfalar, yazılar, kategorilen linklerini kolayca taramasına yardımcı olur. Tarayıcılarının sitenizin tam yapısını görmek ve daha verimli bir şekilde veri alması Sitemaps XML site haritası ile, çok daha kolaydır. Site haritası konumu alanadınız/sitemaps.xml şekilde yazıldığı zaman sitenizdeki XML’de sıralanan bütün linkleri görmüş olursunuz.
4 – Akismet
WordPress için geliştirilmiş olan Akismet eklentisi, botlar ile yapılan spam amaçlı yorumlara, üye kayıtlarına karşı blogunuzu koruyan oldukça güçlü bir eklentidir. WordPress kurulumu ile birlikte gelmektedir ancak ilgili eklentiyi kullanabilmek için wordpress.com sitesi üzerinde ücretsiz bir hesap açmalı ve kişiye özel API anahtarınızı almalısınız. Bazı WordPress kullanıcıları SPAM yorumlara arada bir göz atmayı tercih ediyor, zira Akismet, nadiren de olsa, kimi zaman SPAM olmayan yorumları SPAM olarak işaretlemekte.
5 – WP Super Cache
Dinamik WordPress sitenizdeki sayfaların statik birer HTML’e dönüştüren eklenti, bu işlemin ardından ziyaretçilerinize PHP sayfası yerine HTML versiyonunu göstererek hem sayfaların daha hızlı yüklenmesini sağlıyor, hem de sunucu kaynaklarını daha verimli kullanmanıza yardımcı oluyor.
6 – JetPack by WordPress.com
Pek çok farklı özelliği içerisinde barındıran JetPack eklentisi ile WordPress sitenizi güçlendirmek için kullanılabilecek son derece faydalı bir eklentidir. Tüm özelliklerini bu yazıda yer vermek mümkün değil, o yüzden eklenti sayfasına göz atmanızda fayda olabilir. Öne çıkan özelliklerinden biri yazılarınıza spam olarak gelen yorumları engellemek için Yorumlar özellini açarak yorum yapan kişilerin sosyal medya hesaplarından giriş yapması zorunlu tutarak yorum yapılmasına izin vermekte. Diğer en önemli özelliği ise sitenize gelen ziyaretçilerin grafik olarak göstermesi ve hangi kelimelerde sitenize hit aldığınızın listesini yapması.
7 – Really Simple CAPTCHA
Özellikle Contact Form 7 için geliştirilmiş bir güvenlik doğrulama (CAPTCHA) eklentisi olan Really Simple CAPTCHA’yı, doğrulama ihtiyacına sahip farklı eklentiler ile de kullanarak güvenlik doğrulama ile spam ve botlardan kurtulmuş olursunuz.
Kesinlikle bu, bu konuda şimdiye kadar karşılaştığım en basit ve en iyi çözümler olabilir. Bu çok faydalı blog yazısı için teşekkür ederim.
Teşekkürler arkadaşım. İş alanında kalitesiyle ve bilinirliğiyle nam salmış olan firmanızı bir arkadaş vasıtasıyla duydum ve çok beğendim.